De Thuiskok: Tapas uit het Midden-Oosten

Is het u ook opgevallen dat je tegenwoordig bijna nergens meer een eigen bord eten krijgt in een restaurant? Shared dining heet dat. Nu ben ik zo iemand die het lekkerste hapje voor het laatst bewaart, dus ik moest er even aan wennen. Maar inmiddels vind ik het hartstikke leuk. Samen eten delen en proeven stimuleert de gezelligheid aan tafel en bovendien kunt u meerdere gerechten proberen.

Zoals dat gaat volgt na een trend in het restaurantwezen een golf aan kookboeken. En waar de Spanjaarden tapas hebben en de Italianen antipasti, hebben ze in het Midden-Oosten mezze: een grote variëteit aan kleine warme en koude gerechten die zowel als voorgerecht of avondvullende maaltijd kunnen dienen. De inkopen daarvoor doet u op of in een souq, een Arabische markt. Zo komen we uit bij het boek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol, een duo dat al jaren samenwerkt en onder meer als tvkoks op 24Kitchen verschijnt.

De auteurs vragen de lezers zich een volgeladen eettafel voor te stellen, omringd door familie en vrienden. Blijheid alom. Van boeken die zulke associaties proberen op te roepen krijg ik een licht allergische reactie. Als het niet goed lukt, is het allemaal zo geforceerd. Helaas gaat het hier mis. De auteurs doen er alles aan de positieve emoties te versterken: populair taalgebruik, retorische vragen en een overdaad aan superlatieven als heerlijk en lekker.

Zerouali en Tol zeggen schatplichtig te zijn aan Yotam Ottolenghi, die de Midden-Oosterse keuken hier populair maakte. Ze mogen Ottolenghi extra dankbaar zijn voor de exotische ingrediënten die zonder zijn populariteit nooit in Nederlandse winkels hadden gelegen. Hoewel Zerouali en Tol niet net als Ottolenghi twintig ingrediënten per recept gebruiken, kunnen hun recepten zonder een rijk gevulde voorraadkast net zo onmogelijk lijken. Weliswaar kunt u nu halloumi en ras el hanout in de supermarkt krijgen, maar de auteurs produceren alsnog tien pagina’s met ingrediënten waarvoor u echt richting een Midden-Oosterse speciaalzaak moet. Wie dat doet, raad ik aan in één keer flink in te slaan. Niet alleen omdat ingrediënten als granaatappelmelasse in bijna elk recept terugkomen, maar vooral omdat u vaker zult willen koken uit dit boek. Er staan zoveel smakelijke hapjes in dat u drie keer de hele familie kunt uitnodigen zonder een gerecht twee keer te hoeven maken.