Vroeger werd margarine als gezond gezien - en terecht

Wat eten we?

Planten zijn de toekomst. Met die slogan brengt Unilever sinds deze maand de vernieuwde Becel-margarine aan de man/vrouw. Het vertrouwde gele kuipje, Becel Original, is nu 100 procent plantaardig. De paar procent melkbestanddelen die er nog in zaten, zijn eruit. Wat Becel duidelijk wil maken is: Becel is goed voor jou en goed voor de aarde. Planten zijn de nieuwe koeien.

Het gewone kuipje margarine is zo vegan als maar kan. En toch hoor je in foodie en health-kringen maar zelden iemand de loftrompet steken over margarine. Wat je wel vaak hoort: waarom zou ik een chemicus meer vertrouwen dan een koe? Of margarine zit vol rotzooi (lees E-nummers). En soms wordt zelfs nog gedacht dat in margarine transvetten zitten – wat bij Becel al sinds 1962 niet meer zo is.

Margarine is vooral perceptie-spread. En met die perceptie heb je als margarineverkoper te maken. Guido Hagenaars, marketing directeur van Becel (van Unilever, zolang de margarines niet verkocht zijn), zit al een poosje in de ‘geelvetten’. Vijftien jaar geleden, zegt hij, werd margarine gezien als een gezond product. Zo werd het ook verkocht: goed voor je cholesterol.

„Afgelopen tien jaar is dat veranderd. Mensen weten steeds minder goed wat er in de margarine zit.” En dan doelt Hagenaars niet op het onbehagen dat ‘je tegenwoordig niet meer weet wat ze allemaal in je eten stoppen’, nee, consumenten kennen de feiten ook minder goed. Dat hebben ze bij Unilever onderzocht. „In 2011 wist 52 procent van de ondervraagden nog dat margarine wordt gemaakt van plantaardige olie, in 2016 wist nog maar 42 procent dat. 30 procent noemt eerst melk.”

Daarbij speelt volgens Hagenaars vooral de laatste vijf jaar de „online-perceptie” een grote rol. „Daar hoor je die verhalen over transvetten, en dat margarine maar ‘een molecuul verschilt van plastic’. Online kun je van alles roepen. Het enige wat wij kunnen doen is blijven uitleggen wat erin zit, en wat de stand van de wetenschap is. Daarom zijn we ook blij met wetenschappers als Rosanne Hertzberger, die benadrukt dat E-nummers niet slecht zijn.”

Lees ook: ‘E-nummers zijn geen vergif’

Feit is ook dat in margarine meer vitamine D zit dan in boter, minder verzadigd vet (9,1 in Becel Original tegenover 57 in 100 gram AH Roomboter) en minder kilocalorieën (398 tegenover 745 per 100 gram). Maar wat valt er te doen tegen een blogger als Miss Natural die zegt: boter bestaat al eeuwen, terwijl margarine nog geen honderd jaar bestaat?

Je kunt boter lekkerder vinden. Om die reden is er ook Becel met Roomboter, waar wel melkvet in zit. Unilever luistert naar de markt, maar Hagenaars zou margarine en boter liever helemaal niet meer met elkaar vergelijken.

Gelukkig zijn er nog andere trends. Daarom is er sinds twee weken ook biologische Becel, en sinds een paar maanden Becel met walnootolie, met kokos- en amandelolie en met avocado-olie en limoen. „Die trends hebben we in het verleden te weinig omarmd. Lastig is het soms wel, omdat gezond voorop staat. Kokosvet is dat niet, daarom is ook maar 5 procent van de oliën in die variant afkomstig van kokos.”

Maar er staat een kokosnoot op, het smaakt naar kokos en het heeft een vegan-label. Alles is tenslotte perceptie.