Reportage

Opluchting in Rotterdam

Kampioensfeest Tienduizenden Feyenoord-supporters maakten er zondagmiddag een feest van in Rotterdam. Er was geen muziek, geen alcohol – alleen een legioen om de landstitel mee te vieren.

Feyenoord-supporters vieren het kampioenschap van hun club in Rotterdam, in de vijver op het Hofplein (links) en op het Stadhuisplein. Foto’s MARCO DE SWART/ANP
Feyenoord-supporters vieren het kampioenschap van hun club in Rotterdam, in de vijver op het Hofplein (links) en op het Stadhuisplein. Foto’s MARCO DE SWART/ANP

Het geluk en het water van de Hofpleinfontein druipen van Natasja van Roon af. „Achttien jaar geleden ben ik er ook in gesprongen”, zegt ze op haar blote voeten op de tramrails. „En nu weer. Het leven is veel problemen en ellende. Dít is ontspanning, met mijn cluppie. Dirk Kuijt wordt een nieuwe legende.”

Tienduizenden opgeluchte, trotse Feyenoord-supporters maken zondag een feest van het centrum van Rotterdam. Joelend, zingend en toeterend trekken ze naar de Coolsingel en de Hofpleinfontein. Vanaf de Kuip steekt tegen zessen nog een lange stoet de Erasmusbrug over. Rondom de fontein staan rijen mensen om zich onder te dompelen. Er is geen muziek, geen alcohol – alleen een legioen om de landstitel mee te vieren.

„Ongelofelijk dat ik dit mag meemaken”, zegt Nick Pot uit Amersfoort. „Na al die jaren billen knijpen. Kuijt moet nu stoppen, op zijn hoogtepunt, en gewoon lekker trainer worden. Zingen moeten we voor die man!”

Mensen in alle kleuren en leeftijden juichen vandaag samen voor Feyenoord. Vlak bij het drukke Hofplein zit in haar rolstoel de 84-jarige Willy van Kruijsbergen, met naast zich haar dochter Esmiralda. Ze is er altijd bij, vertelt ze. „In 1970 lag Esmiralda in de wandelwagen, toen Feyenoord de Europa Cup won. Toen stond ik nog helemaal vooraan bij het stadhuis.”

Een beetje Koningsdag

Na de nederlaag tegen Excelsior en de rellen van vorige week is het afwachten hoe de sfeer zal worden. Maar los van kleine vechtpartijtjes en harde knallen blijft het de hele dag vrij gemoedelijk in Rotterdam. Politieagenten kijken ontspannen toe hoe de mensenmassa de stad overneemt. Bij cafés in zijstraten en om het centrum lijkt het een beetje Koningsdag.

Burgemeester Aboutaleb, die de huldiging bij zware rellen zou schrappen, noemt het kampioensfeest ’s avonds „druk maar beheerst.” Er zijn dan op tienduizenden mensen 53 arrestaties verricht, 10 volle containers aan alcoholhoudende drank en 270 kilo vuurwerk in beslag genomen. De nacht moet dan nog wel beginnen.

Ook de herdenking van het bombardement van 14 mei 1940, voorafgaand aan de wedstrijd om half twee, verloopt mooi. De duizenden supporters op verschillende plekken in het centrum worden gevraagd twee minuten stilte in acht te nemen. Er valt een indrukwekkende rust over het volle plein van de Binnenrotte. Eén supporter houdt een rode flare omhoog als een fakkel, na de twee minuten wordt er geklapt voor elkaar.

„Ik was hartstikke nerveus voor de wedstrijd”, vertelt Bianca uit Krimpen aan de Lek op het Stadhuisplein. „Van al die beelden van de rellen krijg je angst. Ik heb zelf vroeger weleens een knuppel in mijn nek gehad, tijdens het uitgaan in Renesse. Ik weet hoe zeer het doet. Maar dit is echt een dubbele opluchting voor me.”

Anders dan vorige week hoeft niemand zijn frustraties af te reageren. Alles zit mee: het weer, de 1-0 in de allereerste minuut en een strak veiligheidsplan van gemeente en politie dat lijkt te werken. Er zijn vijf omheinde evenemententerreinen met grote voetbalschermen in het centrum ingericht. Het Lijnbaangebied is afgezet – het plein van de Binnenrotte zelfs afgesloten met een rij zeecontainers. Buiten de evenementenlocaties en de horecagelegenheden geldt op straat een strikt alcoholverbod.

„Ze wilden de supporters van de straat hebben”, vertelt horecaondernemer Herman Hell. In vier dagen tijd heeft hij met zijn café aan de Binnenrotte een evenemententerrein voor 7.000 mensen opgetuigd. „Het lastige was dat ze in 020 [Amsterdam, red.] óók een feest opbouwden. Als we ergens mobiele toiletten konden huren, waren ze anderhalf keer zo duur als normaal. Die plastic glazen komen uit Oost-Nederland.”

Kuijt-shirt

Op het verhoogde vipdek op de Binnenrotte staat Saida Imamdi met haar dochters. „Dit is mijn cadeautje voor moederdag”, vertelt ze. „Zó mooi.” Eigenlijk hadden ze gewone kaartjes in plaats van vipkaartjes. „Maar ik heb een verstuikte enkel en mijn rolstoel mocht het terrein niet op”, vertelt haar dochter Audrey. Toen mochten ze zomaar het vipdek op – waar kaartjes 150 euro kosten.

Bekijk onze fotoserie: Zo ziet een landskampioenschap eruit

De gewone kaartjes, die 7,50 euro kostten, waren online binnen drie uur uitverkocht. Gerard Eringa en zijn vrienden konden voor 30 euro op Marktplaats nog kaarten scoren. Nu staat hij in zijn Kuijt-shirt te glimmen op het Stadhuisplein. „We zijn vanochtend met een busje uit Groningen gekomen. Ik zou eigenlijk de bob zijn”, zegt hij met twee bier in zijn handen.

„Feyenoord thuis is gekkenhuis”, zegt Jeffrey van Biezen. „Die Kuijt, wat een held! Hij hééft gezegd: ik wil met Feyenoord kampioen worden.”

De enige tegengoal van Heracles in de een na laatste minuut lijkt op het Stadhuisplein aan iedereen voorbij te gaan. Voor het laatste fluitsignaal begint het al te zinderen. Grote mannen schudden hun hoofd, schreeuwen en omhelzen elkaar. „Kippenvel”, zegt Calvin Brown. „Achttien jaar hebben we niet gewonnen. En kijk hoe al die mensen achter hun club zijn blijven staan. Feyenoord zit in je bloed”, zegt zijn maat Nick ten Have. „Dat bén je.”