Onderzoek

Traditionele media AT5 en Parool domineren nieuwsvoorziening Amsterdam

AT5 en Het Parool bepalen de nieuwsvoorziening in Amsterdam. Anders dan in bijvoorbeeld Utrecht spelen zelfstandige nieuwssites in de hoofdstad nauwelijks een rol. Dat blijkt uit het tweede onderzoek naar het ‘ecosysteem’ van het nieuws in de grote stad, van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het fonds presenteerde de resultaten over Amsterdam vorige week. Eind 2016 verscheen al een onderzoek over Utrecht en later dit jaar brengt het fonds ook de nieuwsvoorziening in Den Haag en Rotterdam in kaart.

Uit het Amsterdamse onderzoek blijkt dat drie media – Het Parool, AT5 en regionale omroep NH – samen zorgen voor tweederde van alle nieuwsberichten in Amsterdam – op papier, online, en via Facebook. Puur online is het gezamenlijk aandeel nog groter, driekwart van het lokale nieuws.

De drie aanbieders krijgen veel reacties op sociale media, aldus het fonds. En dat verklaart mede waarom zelfstandige nieuwssites geen voet aan de grond krijgen in de stad. Eerder onderzoek van het fonds liet zien dat zulke sites vaker bloeien in grote steden met veel nieuwsbrengers. In Utrecht is bijvoorbeeld De Utrechtse Internet Courant (DUIC) zeer actief, in Rotterdam de site Vers Beton. Amsterdam lijkt hierop een uitzondering.

Voor de hoofdstad geldt bovendien dat Amsterdamse actualiteiten dikwijls ook landelijk nieuws zijn. En vice versa. Lokale media brengen vaak als eerste het nieuws, maar landelijke media zorgen juist vaker voor context en verdieping bij dat nieuws. Als voorbeeld noemt het fonds de verwarring in de lokale politiek over de zogenoemde Gülen-lijsten, vermeende overzichten van Turks-Nederlandse leerlingen en de politieke voorkeur van hun ouders.

Lokale media zijn actief op platformen als YouTube, maar bereiken daar weinig jongeren, stellen de onderzoekers. „In hun aanbod houden zij weinig rekening met de cultuur en het publiek van dit platform.”