omstreden sloopwet

Tienduizenden Russen protesteren tegen sloop van ruim achtduizend huizenblokken

Zo’n 20.000 Russen zijn zondag in Moskou de straat op gegaan om te protesteren tegen de sloop van ruim achtduizend huizenblokken. Ook oppositieleider Aleksej Navalny was bij de protesten aanwezig. Hij werd afgevoerd door de politie. De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, wil de oude huizenblokken vervangen door nieuwbouw. Als gevolg van de sloopplannen moeten in de komende tijd zo’n anderhalf miljoen bewoners – één op de tien Moskovieten – verhuizen. Volgens de burgemeester zijn de woningen, gebouwd ten tijde van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, verouderd en vervallen en daarom aan vervanging toe. Veel Moskovieten zien de plannen vooral als een manier om plaats te maken voor hoogbouw. Ook geloven ze niet dat ze een nieuw appartement in de eigen buurt zullen krijgen. Buiten het centrum staan namelijk ruim elfduizend nieuwbouwwoningen leeg. Er moet in het parlement nog worden gestemd over de omstreden sloopwet. Vlak na de protesten beloofde burgemeester Sobjanin dat er „maximaal rekening zal worden gehouden met de mening van de Moskovieten”. (NRC)