Gesloten liveblog

Huldiging voorbij, Coolsingel stroomt leeg

Zondag veroverde Feyenoord de eerste landstitel in achttien jaar. Vandaag worden de spelers gehuldigd op de Coolsingel. NRC doet live verslag.

De huldiging van landskampioen Feyenoord is voorbij. Daarmee komt ook aan dit liveblog een einde. Hieronder zetten we de belangrijkste feiten op een rij:

  • Anders dan achttien jaar geleden lijkt het kampioensfeest van Feyenoord dit keer probleemloos te verlopen. Volgens de politie zijn er tot nu toe maar een paar arrestaties verricht, voor kleine incidenten als belediging. Er waren duizend agenten op de been om alles in goede banen te leiden. Naar schatting 140.000 fans woonden de festiviteiten bij.
  • Iets voorbij twaalf uur toonden Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt en coach Giovanni van Bronckhorst vanaf het bordes de kampioensschaal aan de zee van Feyenoord-fans op de Coolsingel. Ze spraken de aanhang toe en zongen liederen terwijl rood-witte rookwolken voor het stadhuis langs trokken. Nadat Kuijt samen met de onvermijdelijke Lee Towers ‘You’ll Never Walk Alone’ had gezongen, zat de huldiging erop.
  • Al anderhalf uur voor de bordesscène zat de stad volgens de politie bomvol. Fans die nog onderweg waren, werden geadviseerd naar huis te gaan om daar de huldiging op tv te bekijken. De gemeente had al geanticipeerd op een enorme toestroom van supporters. Ze had de binnenstad in verschillende zones verdeeld, om zo de drukte te kunnen verdelen. Er waren ook strenge anti-terreurmaatregelen: de binnenstad was grotendeels afgesloten met zeecontainers, betonblokken en vrachtwagens.
  • Na afloop van de huldiging keerden grote groepen fans rustig terug naar huis. Het openbaar vervoer in de binnenstad kampt door alle Feyenoorders met grote vertragingen, maar van ordeverstoringen is vooralsnog geen sprake.

Lees hieronder het liveblog over de huldiging van Feyenoord terug.

Hakkend naar huis

Op de klanken van Paul Elstak - nog zo'n artiest die bij Feyenoord even regelmatig wordt gedraaid als topscorer Nicolai Jørgensen afgelopen seizoen het net vond - lopen de supporters weg van de Coolsingel.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Vak Hofplein stroomt - onder de klanken van DJ Paul Elstak - leeg. https://t.co/4IW0Bx6r1a

Nu komt het op het Rotterdamse openbaar vervoer aan om alle pakweg 140.000 supporters weer terug naar huis te brengen.

Twitter avatar Vinnie41 Vinnie En dan mag de @RETRotterdam alles weer naar huis brengen https://t.co/B5QHAAsq8e

Stilte na de storm

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Langzaam stroomt de Coolsingel leeg, hier is t vrij relaxed allemaal, zo voor t stadhuis #huldiging

De huldiging in foto's - deel II

NRC stelde een fotoserie samen met de mooiste beelden van de huldiging van landskampioen Feyenoord. Bekijk de serie hier.

Het is weer rustig voor het stadhuis

Voor het stadhuis zijn de meeste fans inmiddels vertrokken. Veel mensen lijken huiswaarts te gaan.

Terugkijken: Lee Towers

Voor de liefhebber: kijk hier het optreden van Lee Towers terug.

Lee Towers mag natuurlijk niet ontbreken bij de huldiging. pic.twitter.com/kka11pLoXR

— Rijnmond Sport (@RijnmondSport) May 15, 2017

Tot dusver vier arrestaties

De Rotterdamse politie laat aan NRC weten dat het de huldiging tot nu toe probleemloos verloopt. Vier mensen zijn gearresteerd wegens belediging, verder is het "een feest". Er zijn duizend agenten op de been, evenveel als zondagmiddag, nadat Feyenoord de titel veilig had gesteld.

Feest op bordes gaat door

Feyenoord-bestuursleden en andere bobo's hebben nu bezit genomen van het bordes. De meeste spelers hebben het bordes verlaten. Dirk Kuijt staat er nog met zijn kinderen.

De huldiging in foto's

Dirk Kuijt toont de kampioensschaal aan de Feyenoordfans op de Coolsingel. Foto Koen van Weel / ANP

De Feyenoordspelers arriveren met de schaal bij het stadhuis. Foto Niels Westedt / ANP

Er kwamen ongeveer 140.000 mensen naar de huldiging kijken. Sommigen waren erg creatief bij het vinden van een plekje. Foto Marco de Swart / ANP

Rotterdam kleurt rood-wit na de eerste Feyenoord-titel in achttien jaar. Foto Koen van Weel / ANP

Al anderhalf uur voor de huldiging begon, zat de binnenstad volgens de politie vol. Foto Koen van Weel / ANP

De eerste supporters gaan weer naar huis

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker En na soms uren wachten en een half uurtje huldiging is het alweer voorbij. De eerste groepen mensen keren huiswaarts.

Het zit erop

Na die spectaculaire climax (cLeemax?) zit het officiële gedeelte van de huldiging erop. Oud-Feyenoordspeler en stadionspeaker van de Kuip Peter Houtman bedankt het publiek. Dat zingt vrolijk door.

You'll Never Walk Alone

Daar is hij weer - Lee Towers is terug op het bordes. Om, hoe kan het ook anders, 'You'll Never Walk Alone' te zingen. Gearmd met Dirk Kuijt zingt het het lied dat hij al duizenden keren gezongen moet hebben.

Lees ook: Lee Towers, de paus van de Coolsingel

Van Bronckhorst is trots

Trainer Van Brockhorst is trots op alles en iedereen: de spelers, de staf, het publiek. "Maar vooral op hoe we dit feest beleven met z'n allen."

Kuijt spreekt de menigte toe

Aanvoerder Kuijt houdt een toespraak: "Hier staan we dan. Achttien jaar hebben we moeten wachten op deze prijs. Wij zijn kampioen!" Het publiek scandeert het hem na: "Wij zijn kampioen!"

Middenin het feestgedruis

NRC-verslaggever Joost Pijpker heeft zich tussen de mensenmassa bij de Coolsingel weten te wurmen:

Toen Leen opkwam, kon de internetverbinding het niet langer aa pic.twitter.com/XaITaRMoJB

— Joost Pijpker (@jjpijpker) May 15, 2017

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Bengaals vuur, overal waar je kijkt. https://t.co/XgVMrWC1xy

Zo zag het grote moment eruit

HET MOMENT!! De huldiging van Feyenoord op het stadhuis! pic.twitter.com/MIBDDWI1r6

— Rijnmond Sport (@RijnmondSport) May 15, 2017

Groot feest op het bordes

Op de klanken van het deze dagen compleet grijsgedraaide 'Super Feyenoord' host de selectie op het bordes van het stadhuis. Alle spelers mogen de kampioensschaal even vasthouden en aan het publiek tonen.

De spelers staan op het bordes!

Van Bronckhorst en Kuijt tonen de schaal aan het publiek, terwijl dramatische paukenslagen uit de speakers klinken en het publiek uit zijn dak gaat. De rood-witte rook wordt nog eens dikkker.

Lee Towers zingt 'Mijn Feyenoord'

Vlak voor de spelers het bordes op gaan, zijn de spotlights voor Lee Towers. Met zijn gouden microfoon zingt de oer-Feyenoorder 'Mijn Feyenoord'. Zijn diepe stem galmt over de Coolsingel, en krijgt bijval van de duizenden fans. De mensenmassa voor het stadhuis is bedekt onder een deken van witte en rode rook, grote Feyenoord-vlaggen zwaaien heen en weer.

Hand in Hand in de Burgerzaal

Het Hand in Hand klinkt in de burgerzaal van het stadhuis. pic.twitter.com/fmuFJMbYN4

— Rijnmond Sport (@RijnmondSport) May 15, 2017

Aboutaleb prijst Van Bronckhorst

Aboutaleb gaat verder met het prijzen van Van Bronckhorst: "Grote mensen zijn groot als je voor de camera's van de tv huilt. Dan durf je emoties te laten zien."

Livestream van RTV Rijnmond

Aboutaleb spreekt Feyenoorders toe

Burgemeester Aboutaleb houdt nu een toespraak voor de spelers en trainer, vlak voordat ze het bordes op gaan. "Giovanni, wat moet jij toch afgelopen tijd enorm onder druk hebben gestaan."

Aankomst spelersbus

De aankomst van de spelersbus op het stadhuis van Rotterdam. pic.twitter.com/3IHjJe5yaR

— Rijnmond Sport (@RijnmondSport) 15 mei 2017

Daar zijn ze dan!

De spelers komen de Burgerzaal van het stadhuis ingelopen, vlak achter het bordes. Dirk Kuijt draagt de kampioensschaal. Het kan elk moment gaan gebeuren.

'140.000 mensen op de been'

Vol is vol - de politie herhaalt het nog maar eens. NRC-journalist Steven Verseput heeft van de politie gehoord dat er ongeveer 140.000 mensen op de been zijn voor de huldiging.

Meer mensen dan bij Trump?

Het kon niet uitblijven: twitteraars die grappend de vergelijking trekken tussen de opkomst bij de huldiging van Feyenoord en de inauguratie van Trump.

Eat that, Donald. pic.twitter.com/OjDf92aMRk

— Rutger de Quay (@rutger_) 15 mei 2017

Spelersbus komt aan

De bus met de spelers van Feyenoord is aangekomen bij het stadhuis. NOS-journalist Robert Bas filmde de ontvangst van het voertuig. Nog een kwartier tot de bordesscène begint!

Spelersbus is aangekomen bij het stadhuis. #huldiging pic.twitter.com/0HM4zFYeQF

— robert bas (@robertpbas) 15 mei 2017

Vuilniswagens ingezet als barricade

Zoals eerder gezegd: de beveiliging in het centrum is streng. NRC-journalist Joost Pijpker zag dat ook:

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Veel beveiliging rondom het centrum: vuilniswagens versperren de toegang tot de feestvierders. https://t.co/kJSl14uZYT
Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Bij het Weena staat de ME al klaar. https://t.co/dqOdLcENWP

Glasscherven in Hofpleinvijver

Fans die de Hofpleinfontein in willen, moeten oppassen volgens de politie:

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Let op: er liggen glasscherven in de #Hofpleinvijver. Betreden op eigen risico! https://t.co/GQaRKxtjPh

Zo ziet het eruit vanuit het stadhuis

De Coolsingel warmt zich op voor het hoogtepunt... Tot zo mannen! 🙌#FeyenoordKampioen pic.twitter.com/IlgaoQVFTi

— Feyenoord Rotterdam (@Feyenoord) 15 mei 2017

Verslaggever RTV Rijnmond heeft het moeilijk

Onze verslaggever @FrankStout kan de huldiging niet zo goed meer zien.. pic.twitter.com/II9ABiKUmM

— Rijnmond Sport (@RijnmondSport) 15 mei 2017

Sfeer zit er goed in

Het is vooralsnog gezellig in de Rotterdamse binnenstad, zegt NRC-journalist Joost Pijpker.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De sfeer is overigens bijzonder aangenaam. Iedereen danst, zingt, roept of zwaait met vlaggen en kampioensschalen.

Achttien jaar geleden ging het er heel anders aan toe. Toen liep de huldiging van het kampioenselftal van Feyenoord uit op een veldslag tussen hooligans en de ME. De politie loste schoten, winkels werden geplunderd en er vonden talloze arrestaties plaats.

Bekijk hier de fotoserie 'Hoe het feest op de Coolsingel in 1999 ontspoorde'

Kuijt toont de (nieuwe) schaal

De matchwinner van gisteren toont op zijn Twitterpagina de kampioensschaal. De nieuwe, mét gouden letters, die het kapotte exemplaar van gisteren vervangt.

Twitter avatar Kuyt Dirk Kuyt Goedemorgen Rotterdam! ⚪🔴 https://t.co/JjEXo7hoB7

Het is echt heel erg druk

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker De hekken rond het Hofplein beginnen door te buigen, zo vol is het er. https://t.co/hpPPX4We1h
Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Elk plekje met uitzicht is gevuld. https://t.co/rGqI4LLxre

Alcoholverbod

Net als zondag geldt er in de binnenstad van Rotterdam een alcoholverbod op straat. Mensen mogen niet drinken op straat en geen alcohol bij zich hebben. Supermarkten mogen geen alcohol verkopen.

Feyenoord is onderweg!

De duizenden mensen op de Coolsingel moeten nog maar eventjes geduld hebben: de spelersbus komt eraan.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Coolsingel, are you ready?! We're on our way! 🚍😎😎😎 #Feyenoordkampioen https://t.co/6WciX9fRKc

NL-Alert: Blijf thuis

Twitter avatar caspervdveen Casper van der Veen Rotterdammers krijgen zelfs een NL alert om te waarschuwen dat het vol is bij de #huldiging van #feyenoord https://t.co/PTXoQdB449

Feyenoord krijgt nieuwe kampioensschaal

Feyenoord heeft maandagmorgen een nieuwe kampioensschaal gekregen. Op het exemplaar dat gisteren werd uitgereikt, zaten ter viering van het 60-jarig bestaan van de Eredivisie 24-karaats gouden letters. Jammer genoeg vielen die er vrijwel meteen vanaf. De KNVB laat weten dat het probleem is opgelost:

"Vanochtend zijn we hier direct in de auto gestapt om het vervangende exemplaar naar Rotterdam te brengen."

Lees ook: KNVB geeft Feyenoord vervangende kampioensschaal

Echte fans vinden altijd wel een plekje

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Gelukkig zijn er op het Hofplein nog een paar goede plekken. https://t.co/ZK6vphAShH

Nog een uur en dan komen de spelers het bordes op. Nog een uur in een lamp zitten voor deze man dus.. pic.twitter.com/8VN0Ai6bz5

— Rijnmond Sport (@RijnmondSport) 15 mei 2017

Toch nog wat ruimte, maar niet op Coolsingel

Volgens RTV Rijnmond-journalist Maikel Coomans is er elders in de stad toch nog wat ruimte. Het gaat om de Binnenrotte, het grote plein naast de Laurenskerk, op vijf minuten lopen van de Coolsingel.

Twitter avatar maikelcoomans85 Maikel Coomans Klopt niet! Ruimte zat op Binnenrotte #rotterdam Advies is iets anders dan feiten! Gelukkig sta ik voor de feiten… https://t.co/5xwuxcDQih

Teleurgestelde fans klimmen over hekken

Niet alle fans leggen zich neer bij de oproep van de politie en de gemeente om naar huis te gaan.

Twitter avatar nadiaberkelder nadia berkelder Mensen klimmen over hekken. Beveiligers proberen ze tegen te houden. https://t.co/7vGkSKyXi7

Kijkje vanuit het stadhuis

Ook NRC-journalist Steven Verseput is bij de huldiging. Hij geeft een klein voorproefje van wat de Feyenoord-spelers straks zien als ze het bordes betreden:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Perspectief vanuit het stadhuis, begane grond weliswaar. #huldiging https://t.co/Y7Tt6WUxGQ

De stad is vol

Meer dan een uur voordat de huldiging begint, is de binnenstad van Rotterdam vol. De politie zegt dat er geen fans meer bij kunnen.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo #Rotterdam heeft geen plek meer voor nieuwe feestvierders. Alle locaties zijn vol. Vier het thuis of elders! #huldiging #Feyenoord
Twitter avatar rotterdam Rotterdam De binnenstad van #Rotterdam is vol! Dringend advies niet meer naar de stad te komen. https://t.co/sBTFUBFvLs… https://t.co/IegBlVsHvC

Met de auto? Geen goed idee

De gemeente Rotterdam raadt mensen sterk af met de auto naar de stad te komen. Fans die niet in de havenstad wonen, worden geadviseerd het openbaar vervoer te pakken.

Twitter avatar Stadsbeheer010 Stadsbeheer010 Morgen naar #Feyenoord-huldiging op #Coolsingel? Parkeer slim op een P+R-terrein en neem het Openbaar Vervoer.… https://t.co/PaIW8r620y
Twitter avatar RETRotterdam RET Vandaag mag je fiets, vanwege de verwachte drukte, niet mee in de #metro: https://t.co/KRuLTYyWe2 #huldiging @feyenoord

Lee Towers is gearriveerd

Heeft Feyenoord iets te vieren, dan mag Lee Towers niet ontbreken. Gisteren bracht de voormalige kraanmachinist het You'll Never Walk Alone ten gehore in de kolkende Kuip. Vandaag is hij ook weer van de partij:

Busje komt zo

De spelersbus van Feyenoord is klaar voor vertrek naar de Coolsingel:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam De bus staat al klaar voor vertrek in De Kuip! #FeyenoordKampioen https://t.co/Ebgtc5S66z

Werken? Wat denk je zelf!

NRC-verslaggever Joost Pijpker is ook in Rotterdam, en twittert over wat hij zoal tegenkomt:

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Zomaar een gesprek in Rotterdam: 'Héé Marcel, moet jij niet werken?!'
- 'Wat denk je zelf joh!'
Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Vandaag krijgt iedereen hier een schaal. https://t.co/dInhTRVfu4

Grote schoonmaak

De enorme mensenmassa die zondag het kampioenschap vierde, produceerde ook een enorme troep. Medewerkers van de gemeente werkten de hele nacht door om alles op te ruimen - in voorbereiding op de gigantische hoeveelheid afval die vandaag ongetwijfeld weer op straat gaat belanden.

We maken de stad zo schoon mogelijk voor de #huldiging Hele nacht doorgewerkt en nu nog bezig. Alles voor @rotterdam
En dan straks weer! pic.twitter.com/JccjnPU0cg

— Stadsbeheer010 (@Stadsbeheer010) 15 mei 2017

Livestream Hofpleinfontein

Gister trok 'ie al veel kijkers: de livestream op YouTube van de Hofpleinfontein. Te zien was hoe het waterbassin aan het uiteinde van de Coolsingel urenlang vol Feyenoord-supporters zat. De stream is nog steeds online, bekijk hem hier:

Veiligheidsmaatregelen

Het is duidelijk te zien dat de gemeente en de politie al weken, zo niet maanden bezig zijn met de voorbereiding van de huldiging. Het centrum van Rotterdam is bijna volledig afgesloten. Op alle grote toegangwegen staan betonblokken, zeecontainers, vrachtauto's en andere barrières. Zo moeten aanslagen met vrachtwagens als in Nice, Berlijn en Stockholm worden voorkomen.

De laatste vrachtwagens zijn geparkeerd om met de containers het centrum hermetisch af te sluiten #veiligheid #rotterdam @RTV_Rijnmond pic.twitter.com/UOz1KAFq7V

— Maikel Coomans (@maikelcoomans85) 15 mei 2017

Timelapse: zo liep de Coolsingel vol

De #Coolsingel in @rotterdam loopt al vol voor de #huldiging. Ben jij er ook bij? Laat het ons weten! #FeyenoordKampioen pic.twitter.com/T05RXFoR0d

— OPEN Rotterdam (@openrotterdam) 15 mei 2017

Gisteren: na 18 jaar eindelijk de titel

Het feest vandaag is een voortzetting van het feest gisteren. Toen doorbrak Feyenoord een periode van achttien jaar zonder landstitel. De club uit Rotterdam-Zuid won in de eigen Kuip met 3-1 van Heracles Almelo. Aanvoerder Dirk Kuijt was de man van de wedstrijd. De publiekslieveling was drie keer trefzeker. Het was de bekroning op de rijke carrière van de 36-jarige Kuijt.

Het kampioenschap is voor Feyenoord de afsluiting van een lange, donkere periode uit de clubgeschiedenis. Na de titel in 1999 gleed de club door wanbeleid af naar een onbetekenende positie in het Nederlandse voetbal. Het 10-0-verlies tegen PSV in oktober 2010 is nog steeds een reusachtig trauma voor de Feyenoord-aanhang. In datzelfde jaar balanceerde de club op het randje van het faillissement.

Lees ook: Eerherstel van het instituut Feyenoord, na de diepe val

Nadat rijke ondernemers zichzelf verenigden als de Vrienden van Feyenoord, en de club redden met een flinke kapitaalinjectie, klommen de Rotterdammers langzaam weer op uit het dal. Onder Ronald Koeman keerde Feyenoord terug in de top drie. De miljoenenschuld is inmiddels veranderd in een keurig positieve balans.

Volksfeest

Direct na het laatste fluitsignaal brak in Rotterdam een volksfeest los. Vele duizenden fans namen in het centrum van de stad bezit van de Coolsingel. En waar een week eerder de ME de Coolsingel nog moest schoonvegen, bleef het dit keer gezellig. 76 mensen werden aangehouden, maar daarbij ging het volgens de politie om kleine incidenten. Het kampioensfeest, dat door burgemeester Aboutaleb zou zijn verboden als er zondag rellen waren uitgebroken, kan vandaag dus verder gaan.

Lees ook: Hunkering naar huldiging op Coolsingel

Nog twee uur tot de huldiging, maar de Coolsingel is al bomvol

De spelers van Feyenoord maken pas om twaalf uur hun opwachting op het bordes van het stadhuis, maar op de Coolsingel staan nu al vele duizenden mensen.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo En zo ziet een vol plein voor het Stadhuis eruit! #huldiging #Feyenoord #Rotterdam https://t.co/PmxeLmFEvc

De politie heeft sommige aanlooproutes naar de Coolsingel al afgesloten. NRC-verslaggeefster Elsje Jorritsma is ter plaatse, en ziet hoe in allerijl ingevlogen agenten uit andere delen van het land zich nog even moeten oriënteren in de Maasstad:

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Agenten uit Eindhoven met een geprinte plattegrond proberen gefrustreerde supporters de weg te wijzen. ,,Nee, dit is een úitgang"
Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Vakken 1, 2 en 4 zitten ook vol. De aanlooproutes via Lijnbaan, Kruiskade en AertvanNesstraat zijn gesloten #huldiging #Feyenoord #Rotterdam

De Coolsingel is in verschillende vakken verdeeld. Zo hopen de politie en de gemeente de drukte enigszins onder controle te kunnen houden. De vakken het dichtst bij het bordes zitten vol.

Welkom

Welkom in het liveblog van NRC over de huldiging van landskampioen Feyenoord! Zondag veroverden de Rotterdammers hun eerste Eredivisie-titel in achttien jaar, dankzij drie doelpunten van Dirk Kuijt in de wedstrijd tegen Heracles. Anders dan vorige week deden zich geen ongeregeldheden voor in het centrum van de stad. Daardoor kan vandaag de huldiging op het bordes van het stadhuis aan de Coolsingel doorgaan. Alle updates lees je hier!