Kurz (30) nieuwe leider Oostenrijkse ÖVP, vervroegde verkiezingen op til

ÖVP-leider Sebastian Kurz Foto Ronald Zak/AP
ÖVP-leider Sebastian Kurz Foto Ronald Zak/AP

Met Sebastian Kurz (30) als nieuwe partijleider van de conservatieve ÖVP stevent Oostenrijk af op vervroegde verkiezingen. Kurz, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet met de socialistische SPÖ, zei niks te zien in doormodderen, vindt „vervroegde verkiezingen het beste”.

Kurz zou maandag met bondskanselier Kern en bondspresident Van der Bellen overleggen om dit najaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het parlement stemt hierover.

Vervroegde verkiezingen werden onvermijdelijk nadat de vorige ÖVP-leider Reinhold Mitterlehner vorige week woensdag zijn aftreden bekendmaakte. Hij zei geen zin meer te hebben in de interne strijd binnen zijn partij. Kurz stak hem constant spaken in het wiel.

Vervroegde verkiezingen zijn een gok voor de ÖVP, omdat de conservatieven er in peilingen niet goed voorstaan en de rechts-populistische FPÖ als grootste uit de bus kan komen. De populaire Kurz wil de ÖVP openstellen voor mensen van buiten en omdopen tot ‘Lijst Sebastian Kurz’. Hij is de populairste politicus van het land.