Opinie

De jurk past

In een kledingzaak in Dublin pas ik een prachtige jurk. Naast mij is een oudere dame onder het toeziend oog van haar man ook aan het passen. Ik loop naar het kledingrek om een bijpassend jasje te zoeken en dan spreekt mevrouw mij aan in moeilijk te verstaan Iers-Engels. In de veronderstelling dat ze mij wil complimenteren vraag ik glimlachend om verheldering. Dan begrijp ik dat ze iets zegt wat ze niet bij de kleedkamer wilde zeggen: de jurk zit u veel te strak, het kan echt niet.

Verbouwereerd stamel ik „bedankt” en ga uithuilen bij de jonge Ierse verkoopster die zegt: „Who? That lady? It fits you perfectly. She was saying that because her husband was looking at you.”

Ankie Klein Herenbrink

Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in max. 120 woorden. Insturen: ik@nrc.nl