Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs met roman ‘Wil’

Vlaamse ‘Librisprijs’ Jeroen Olyslaegers greep vorige week naast de Librisprijs. Maar zondag kreeg hij wel de Vlaamse Fintro Literatuurprijs (€25.000).

Foto Ans Brys

De Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers (1967) heeft zondag de Fintro Literatuurprijs gewonnen met zijn roman Wil. Aan de prijs, de opvolger is van de Gouden Uil en de Gouden Boekenuil, is een bedrag van 25.000 euro verbonden, alsmede een sculptuur van Nick Ervinck.

De jury noemde Wil , dat handelt over een collaborerende Antwerpse politieagent in het bezette Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog, „een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan. Het is een moreel geladen boek waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang men zich nog herinnert wat ooit passeerde.”

Wil werd ook door een lezersjury uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar. Aan deze onderscheiding zijn een bedrag van 2.500 euro en een bijzondere vulpen verbonden.

Lees ook: Interview met Olyslaegers

Behalve Olyslaegers waren Lize Spit (Het smelt), Martin Michael Driessen (Rivieren), Richard Hemker (Hoogmoed) en Donald Niedekker (Oksana) voor de shortlist genomineerd. Olyslaegers en Spit stonden ook op de shortlist van de vorige week uitgereikte Libris Literatuurprijs, die toen naar Alfred Birney ging.