Geert Mak wint oeuvreprijs Prins Bernhard Cultuurfonds

Mak krijgt de prijs omdat hij met zijn werk “een breed publiek weet te interesseren voor geschiedenis”.

Foto Inge van Mill / ANP

Geert Mak heeft dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gewonnen. Dat maakte de organisatie maandagavond bekend. Mak krijgt de prijs omdat hij met zijn werk “een breed publiek weet te interesseren voor geschiedenis”.

De oeuvreprijs wordt “jaarlijks toegekend aan iemand die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland”, aldus de organisatie. In een verklaring schrijft de organisatie over Mak:

“Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.”

Mak is bekend van zijn historische boeken zoals ‘De Engel van Amsterdam’, ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’, ‘De eeuw van mijn vader’ en ‘In Europa’ waarvan ook een televisieserie werd gemaakt. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘De levens van Jan Six’. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden. De helft van dit bedrag is door de winnaar vrij te besteden, de andere helft is bestemd voor een CultuurFonds op Naam.

Lees ook dit interview met Mak: Puissant rijke families zijn vaak zeer zuinig

Vorig jaar won filmmaakster Heddy Honigmann de prijs. Op maandag 27 november wordt de prijs uitgereikt in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.