FrankrijkMacron begonnen als president

Foto Michel Euler/AFP

Emmanuel Macron is zondag met veel ceremonieel aangetreden als nieuwe president van Frankrijk. Na een lang gesprek met zijn voorganger François Hollande, waarin hij onder andere de nucleaire codes kreeg, beloofde Macron in zijn eerste toespraak als staatshoofd de Fransen „hun zin in de toekomst terug te geven”. Verdeeldheid in de samenleving moet overbrugd worden, zei hij in een ernstig verhaal. „Fransen die zich vergeten voelen door de grote bewegingen in de wereld, zullen zich meer beschermd moeten zien.” Daarvoor zal „Europa hervormd en weer op gang gebracht worden”, zei Macron. „De wereld en Europa hebben meer dan ooit een sterk Frankrijk nodig”. Om zijn rol als opperbevelhebber te benadrukken liet hij zich in een militaire jeep over de Champs-Élysees rijden. Macron benoemt deze maandag een premier die een regering zal samenstellen.