Eredivisie

Sparta handhaaft zich na zenuwslopende slotfase; NEC en Roda de nacompetitie in

Op de schouders van een paar spelers werd Alex Pastoor naar het uitvak gedragen. Uitzinnige supporters van Sparta scandeerden de naam van de coach. Na de 3-1 overwinning bij het al gedegradeerde Go Ahead Eagles handhaafde Sparta zich in de eredivisie.

Het ging ten koste van NEC en Roda JC. Die twee clubs moeten in de nacompetitie tegen teams uit de eerste divisie hun plek in de eredivisie veilig proberen te stellen.

Sparta had zichtbaar last van de zenuwen in Deventer. De ploeg uit Rotterdam creëerden weinig kansen en kwam een aantal keer goed weg. Martin Pusic bracht Sparta na 57 minuten op voorsprong, maar ongeveer een kwartier later maakte Darren Maatsen de 1-1. Dat zou betekenen dat niet Sparta, maar NEC veilig zou zijn. In een bloedstollende slotfase herpakte Sparta zich. Door wederom Pusic en een rake vrije trap van Craig Goodwin wonnen de bezoekers met 3-1 bij Go Ahead.

NEC had daardoor weinig aan de 2-0 overwinning bij sc Heerenveen. De club uit Nijmegen eindigde weliswaar met evenveel punten als Sparta, maar moet op basis van een slechter doelsaldo de nacompetitie in.

NEC won door doelpunten van Arnaut Groeneveld en Taiwo Awoniyi. Het team van interim- trainer Ron de Groot speelt donderdag uit bij eerstedivisionist FC Emmen. De returns in de play-offs zijn zondag. Mocht het lukken om Emmen uit te schakelen, dan moet NEC in de ‘finale’ tegen de winnaar van de clash tussen FC Volendam en NAC Breda.

Ook Roda JC speelt nacompetitie. De ploeg van trainer Yannis Anastasiou ging in Arnhem kansloos onderuit bij Vitesse: 3-0. Roda eindigde op de voorlaatste plek in de eredivisie, één punt achter NEC. Voor Vitesse – dat zondag op de kop af 125 jaar bestond – stond er niets meer op het spel.

Roda JC moet in de nacompetitie eerst tegen Helmond Sport. In de laatste ronde wacht eventueel de winnaar van het tweeluik tussen MVV en Cambuur. (NRC)