Duitsland

CDU brengt SPD historisch verlies toe in deelstaat Noordrijn-Westfalen

De Duitse regeringspartij SPD heeft zondag een historische nederlaag geleden in haar belangrijkste deelstaat, Noordrijn-Westfalen (NRW). SPD-leider en kanselierskandidaat Martin Schulz zei het verlies als persoonlijke nederlaag te zien. De SPD legde het met 31,2 procent af tegen de CDU van kanselier Merkel, met 33 procent de grootste. In 2012 haalde de SPD nog 39,1, tegen CDU 26,3 procent. Voor Merkel is de derde zege van haar partij een opmerkelijke comeback. Nog een half jaar geleden maakte ze een vermoeide indruk en werd ze binnen en buiten haar partij bekritiseerd. Nu zijn haar kansen op een vierde termijn gegroeid en noemt Spiegel Online haar ‘Die Unkaputtbare’. Op 24 september zijn er Bondsdagverkiezingen. Opmerkelijk sterk kwam de liberale FDP uit de bus, met 12,6 procent. Minister-president Hannelore Kraft van NRW kondigde zondagavond meteen haar aftreden aan. Ook de Groenen werden gestraft door de kiezers, bijna een halvering tot 6,4 procent. anti-immigratiepartij AfD kreeg 7,4 procent.

SPD in crisis pagina 12