Dromerige jazzpop wint van de gebruikelijke hysterie

Eurovisie Songfestival De Portugese zanger Salvador Sobral won het Eurovisie Songfestival met een breekbare jazzpop-ballade. Nederland eindigde op de elfde plek.

Salvador Sobral, de Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival.Foto Sergei Chuzavkov / AFP
Salvador Sobral, de Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival.Foto Sergei Chuzavkov / AFP

„Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel”, zei de Portugese Songfestivalwinnaar Salvador Sobral zaterdagnacht op het podium van het International Exhibition Centre in Kiev. „Laten we de muziek veranderen. De echte muziek terugbrengen.”

Het Songfestival werd dit jaar dus niet gewonnen door Italië: het land dat de subtiele verwijzing in de tekst naar het boek De naakte aap (over de evolutie van de mens) ongedaan maakte door een gorilla het podium op te sturen. Niet door Songfestivalland Zweden, met de strak-geproduceerde loopbanddans. En niet door Bulgarije, dat een hitgevoelig liedje bij een Zweedse songwriter kocht en het door een zeventienjarige in Rus liet uitvoeren.

Het Songfestival werd gewonnen met een dromerige en breekbare jazzpop-ballade. Een zanger die met rommelig half lang haar en een drie maten te grote colbert op het podium stond. Op de achtergrond slechts een reflectie van een bos waar de zonnestralen door de bladeren scheen en die de dwarrelende stofdeeltjes even oplichtten alsof het glitter was. Het is de eerste keer dat Portugal wint.

De zus van Salvador Sobral schreef zijn winnende nummer en viel ook in tijdens de eerste repetities op het Songfestivalpodium in Kiev. Salvador kwam door gezondheidsproblemen pas in de laatste week naar Oekraïne. Hij zou met een dubbele hernia en met hartklachten kampen. Salvador zelf heeft op het Songfestival niet over zijn gezondheid gesproken. Hij gebruikte de media-aandacht om op te roepen voor meer barmhartigheid voor vluchtelingen.

Met het eenvoudige optreden deed Portugal wat Nederland de afgelopen jaren probeerde, met Anouk, The Common Linnets en Douwe Bob . Géén hysterisch songfestivalcircus sturen, maar een gevestigde artiest de leiding over zijn eigen optreden geven.

De 62ste editie van het Songfestival had plaats onder spanningen met Rusland en de oorlog in het oosten van Oekraïne. Deelnemende delegaties werden onder politie-escort van hun hotel naar het International Exhibition Centre gebracht. De arena werd tijdens de shows omringd door duizenden militairen.

Het lukte een man met een Australische vlag om zijn nek alsnog om tijdens de pauze-act van Jamala het podium op te klimmen en zijn broek naar beneden te trekken..

Rusland werd simpelweg genegeerd. De Russische zangeres werd door Kiev geweigerd omdat ze illegaal op de door Rusland geannexeerde Krim had opgetreden.

In Nederland keken zaterdag ruim 4 miljoen mensen naar de finale; iets minder dan vorig jaar. De Nederlandse inzending OG3NE eindigde met het lied ‘Lights and Shadows’ op de elfde plaats. Na afloop stonden de drie zussen de pers te woord voor de deur van hun hotel, met een glimlach, maar teleurgesteld. Ze hadden op een hogere plek gehoopt. Al was dat wellicht overmoedig: een elfde plaats was ook wat de bookmakers voorspelden.