Dromerig liedje wint van de gebruikelijke hysterie

Eurovisie Songfestival De Portugese zanger Salvador Sobral won het Eurovisie Songfestival met een breekbare jazzpop-ballade. OG3NE eindigde op de elfde plek.

Salvador Sobral, de Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival.Foto Sergei Chuzavkov / AFP
Salvador Sobral, de Portugese winnaar van het Eurovisie Songfestival.Foto Sergei Chuzavkov / AFP

„Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel”, zei de Portugese Songfestivalwinnaar Salvador Sobral zaterdagnacht op het podium van het International Exhibition Centre in Kiev. „Laten we de muziek veranderen. De echte muziek terugbrengen.”

Het Songfestival werd dit jaar dus niet gewonnen door Italië: het land dat de subtiele verwijzing naar het boek De naakte aap (over de evolutie van de mens) van Desmond Morris in de songtekst ongedaan maakte door een gorilla het podium op te sturen. Niet door Songfestivalland Zweden, met de strak-geproduceerde loopbanddans. En niet door Bulgarije, dat een hitgevoelig liedje bij een Zweedse songwriter kocht en het door een zeventienjarige in Rusland geboren en getogen jongen liet uitvoeren.

Het Songfestival werd gewonnen met een dromerige en breekbare jazzpop-ballade. Een zanger die met rommelig half lang haar en een drie maten te grote colbert op het podium stond. Op de achtergrond slechts een reflectie van een bos waar de zonnestralen door de bladeren scheen en die de dwarrelende stofdeeltjes even oplichtten alsof het glitter was. Salvador Sobral kreeg de meeste stemmen van de Europese vakjury’s en van de televotende kijkers. Het is de eerste keer dat Portugal wint sinds de eerste deelname van het land in 1964.

Nederlandse inzending OG3NE eindigde met het lied ‘Lights and Shadows’ op de elfde plaats.

De zus van Salvador Sobral schreef zijn winnende nummer en viel afgelopen week ook in tijdens de eerste repetities op het Songfestivalpodium in Kiev. Salvador kwam door gezondheidsproblemen pas in de laatste week naar Oekraïne. Hij zou met een dubbele hernia en met hartklachten kampen. Salvador zelf heeft op het Songfestival niet over zijn gezondheid gesproken. Hij gebruikte de media-aandacht om op te roepen voor meer barmhartigheid voor vluchtelingen.

Met het eenvoudige optreden deed Portugal wat Nederland de afgelopen jaren met Anouk, The Common Linnets en Douwe Bob probeerde. Géén hysterisch songfestivalcircus sturen, maar een gevestigde artiest de leiding over zijn eigen optreden geven.

Snikkend op het podium

De drie zussen van OG3NE lieten de Nederlandse pers na de finale naar hun hotel in het centrum van de stad komen voor een persconferentie. Ze stonden de cameraploegen voor de deur van hun hotel met een glimlach, maar teleurgesteld te woord. Ze hadden op een hogere plek gehoopt. Al was dat misschien wat overmoedig: de elfde plaats was ook wat de bookmakers hadden voorspeld.

De powerballad van OG3NE werd geschreven door hun vader en was geïnspireerd op hun moeder. Lisa, Amy en Shelley gaven zaterdagavond tijdens de finale hun sterkste optreden van de hele week. Na de laatste noot sloeg Shelley, die in het midden stond, haar hand voor haar mond. Daarna vielen ze elkaar op het podium snikkend in de armen. In de live-show ging het beeld daarna razendsnel naar de borst van een fan, die een OG3NE-shirt droeg.

De 62ste editie van het Songfestival had plaats onder spanningen met Rusland en de oorlog in het oosten van Oekraïne. Deelnemende delegaties werden onder politie-escort van hun hotel naar het International Exhibition Centre gebracht. De arena werd tijdens de shows omringd door duizenden militairen. Het lukte een man met een Australische vlag om zijn nek alsnog om tijdens de pauze-act het podium op te klimmen en zijn broek naar beneden te trekken. Hij kon zes seconden om Jamala, winnares van vorig jaar, heen dansen voor hij van het podium werd afgesleurd.

Rusland werd tijdens het Songfestival in Oekraïne simpelweg genegeerd. De Russische zangeres was ingeloot in de tweede halve finale. Maar zij werd door Kiev geweigerd omdat ze illegaal op de door Rusland geannexeerde Krim had opgetreden.

In Nederland keken zaterdagnacht ruim 4 miljoen mensen naar de finale van het Songfestival. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar. Toen Douwe Bob Nederland vertegenwoordigde werd de finale door 4,2 miljoen mensen gekeken. Ook hij eindigde op een elfde plaats. En was daarna zo teleurgesteld dat hij de pers niet meer te woord wilde staan.

    • Romy van der Poel