Tienduizenden Russen protesteren tegen sloop

In Moskou zijn zondag zo’n 20.000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de sloop van duizenden woningen.

Foto Sergei Karpukhin / Reuters

Zo’n 20.000 Russen zijn zondag in Moskou de straat op gegaan om te protesteren tegen de sloop van ruim 8.000 huizenblokken. Ook oppositieleider Aleksej Navalny was bij de protesten aanwezig. Hij werd volgens NRC-correspondent Steven Derix afgevoerd door de politie.

De burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin is van plan om oude huizenblokken te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Als gevolg van de sloopplannen zullen in de komende tijd zo’n anderhalf miljoen bewoners – één op de tien Moskovieten – moeten verhuizen.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Enorme demonstratie vandaag in Moskou tegen de sloopplannen van burgemeester Sobjanin. https://t.co/M7lsNvOVX9

Volgens de burgemeester zijn deze oude woningen, gebouwd ten tijde van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, verouderd en vervallen. De nieuwbouw zou de woonomstandigheden in Moskou dus moeten verbeteren. Maar veel Moskovieten zien de plannen vooral als een manier om plaats te maken voor hoogbouw. Ook geloven ze niet dat ze een nieuw appartement in de eigen buurt zullen krijgen. Buiten het centrum staan namelijk ruim elfduizend nieuwbouwwoningen leeg.

Lees ook: Angst Moskovieten voor de sloophamer

Er moet in het parlement nog worden gestemd over de omstreden sloopwet. Vlak na de protesten beloofde burgemeester Sobjanin dat er goed geluisterd zal worden naar de wens van de boze huizenbezitters.

“Er zal maximaal rekening worden gehouden met de mening van de Moskovieten.”