Quintana neemt na etappewinst roze trui over

Tom Dumoulin eindigde zondag als derde, Bauke Mollema kwam als vierde over de streep.

De Colombiaan Nairo Quintana pakte zondag de etappewinst en mocht de roze leiderstrui aantrekken.
De Colombiaan Nairo Quintana pakte zondag de etappewinst en mocht de roze leiderstrui aantrekken. Foto Luk Benies/AFP

De Ronde van Italië heeft een nieuwe rozetruidrager. Nadat de Colombiaan Nairo Quintana zondag als eerste eindigde in de negende etappe mocht hij de roze leiderstrui overnemen van de de Luxemburger Bob Jungels.

Quintana wist als eerste over de finish te komen na de loodzware beklimming van de Blockhaus, die wordt gezien als een van de zwaarste beklimmingen in de Apennijnen. Tweede werd de Fransman Thibaut Pinot op 24 seconden, gevolgd door de Nederlandse renner Tom Dumoulin. Ook op de vierde positie eindigde een Nederlander: Bauke Mollema. Steven Kruijswijk werd twaalfde.

Voor de Nederlandse renner Wilco Kelderman eindigde de etappe zondag dramatisch. Na een val moest hij de Ronde van Italië verlaten, waardoor ploeggenoot Dumoulin zijn belangrijkste helper in het hooggebergte kwijt is. Kelderman kwam ten val toen hij bij het begin van de klim van de Blockhaus tegen een onhandig geparkeerde motor aanreed.

In het algemeen klassement is Dumoulin na deze etappe gestegen tot de derde plek, gevolgd door Mollema op de vierde positie. De twee staan op respectievelijk 24 en 41 seconden afstand van klassementsleider Quintana.

Maandag ligt de koers tijdens de rustdag stil. Dinsdag vervolgt de Giro met een tijdrit.