Live
 

Teruglezen: Rotterdam viert feest

Net als vorig seizoen valt de ontknoping van de Eredivisie op de laatste speeldag. Feyenoord kan in de eigen Kuip het kampioenschap veiligstellen met een overwinning op Heracles Almelo. Wint Feyenoord niet, dan kan Ajax er met een overwinning op Willem II alsnog met de titel vandoor gaan. Volg de ontknoping van het seizoen 2016/2017 via ons liveblog.

We sluiten het liveblog af

Feyenoord-fans vierden zondagmiddag feest. Nadat de club met 3-1 van Heracles had gewonnen, werd Feyenoord voor de vijftiende keer kampioen van Nederland. Het was druk in de stad maar het feest verliep gemoedelijk. Zo stonden in de Hofpleinfontein tientallen fans feest te vieren en stond ook de Witte de Withstraat vol feestende supporters.

Burgemeester Aboutaleb benadrukte dat het succes van Feyenoord belangrijk is voor heel Rotterdam. "De beelden van dit feest gaan de hele wereld over. Ik ga binnenkort naar China en dan nemen ik de beelden ook zeker mee", zei hij tegen persbureau ANP.

De club wordt maandag op de Coolsingel gehuldigd. Volgens de gemeente gelden dan dezelfde regels als in de Kuip.

Het schoonmaken kan beginnen

Het feest in Rotterdam loopt voor vandaag op zijn einde. De stad begint alvast met schoonmaken op de Coolsingel.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo We beginnen met het schoonmaken van onze #Coolsingel ivm opbouw #huldiging #Feyenoord

Wilfried de Jong stond ook in de fontein

Het was een onbezonnen daad om met een herenschoen smerig water te scheppen uit de fontein aan het Hofplein. Het was raar het over je hoofd te gieten en ronduit onverstandig om de schoen aan je mond te zetten en gulzig te drinken.

Lees de column van Wilfried de Jong verder: Fontein

Aboutaleb: 'Feyenoord is belangrijk voor de stad'

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb is het kampioenschap niet alleen een succes voor Feyenoord maar voor heel Rotterdam. Dat zei de burgemeester zondag tegen persbureau ANP.

"De beelden van dit feest gaan de hele wereld over. Ik ga binnenkort naar China en dan nemen ik de beelden ook zeker mee."

Ook was hij blij dat Sparta en Excelsior volgend jaar in de eredivisie te blijven. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had hem al gefeliciteerd.

Kijken: Timelapse van Coolsingel en Hofplein

Beelden: Simon Trel

'Kom met het OV naar de huldiging'

Feyenoord wordt maandag om 12.00 uur op de Coolsingel gehuldigd. De gemeente raadt iedereen aan om met het openbaar vervoer te komen. Ook laat de gemeente weten dat tijdens de huldiging dezelfde regels gelden als in de Kuip. "Laat grote rugzakken en tassen thuis. Cameratoezicht is aanwezig en gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan".

De ongrijpbare liefde van Feyenoord-fans voor hun club

Nadat Excelsior vorige week zondag van Feyenoord had gewonnen, rekende een jong stel in Sneek zich rijk. Het was alsof de twintigers goud in handen hadden. Hij, van kinds af supporter van Feyenoord, had in december de laptop van haar stiefmoeder gerepareerd en als bedankje had zij voor hem twee kaartjes voor een wedstrijd van Feyenoord gekocht. Zij had er geen moment aan gedacht dat dit duel de wedstrijd van deze eeuw zou worden en hij op dat moment ook niet.

Lees verder: De ongrijpbare liefde van Feyenoord-fans voor hun club

Zo ziet een landskampioenschap eruit

Het is feest in Rotterdam. Feyenoord werd zondag voor de vijftiende keer kampioen van Nederland.

Bekijk ook onze fotoserie: Zo ziet een landskampioenschap eruit

Feest in de Hofpleinfontein

In de fontein op het Hofplein staan nog steeds fans feest te vieren. Feyenoord maakte op YouTube een livestream.

Standbeeld voor Van Bronckhorst

Na het behalen van de landstitel maakte Museum Rotterdam bekend een standbeeld te onthullen voor trainer Gio van Bronckhorst.

Politie: 'Vier het thuis of elders'

In Rotterdam zijn zoveel feestende mensen de straat opgegaan dat de politie mensen oproept thuis te blijven. "Vier het thuis of elders", meldt de politie via Twitter. De Witte de Withstraat is inmiddels afgesloten voor het verkeer omdat de straat vol feestende fans staat.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo #Rotterdam heeft geen plek meer voor nieuwe feestgangers; evenementen en horeca zijn vol. Vier het thuis of elders! https://t.co/bpsKcgtf2j

Feest in Rotterdam

Rotterdam viert feest na het behalen van de landstitel.

Fans van Feyenoord duiken de vijver op het Hofplein nadat hun club kampioen van de eredivisie is geworden. De Rotterdammers wonnen in eigen huis van Heracles en verzilverde daarmee de kampioenstitel. Foto Marco de Swart / ANP

Supporters van Feyenoord vieren feest in de fontein op het Hofplein. Foto Marten van Dijl / ANP

Feyenoord-fans vieren na het laatste fluitsignaal feest op het Stadhuisplein waar ze op grote schermen de wedstrijd tegen Heracles hebben kunnen volgen. De voetbalclub uit Rotterdam is kampioen van de eredivisie geworden. Foto Marco de Swart / ANP

Fans duiken de vijver op het Hofplein in. Foto Marco de Swart / ANP

Amsterdam feliciteert Rotterdam

Ook de gemeente Amsterdam feliciteert Rotterdam via Twitter met de landstitel.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam @rotterdam @Feyenoord Gefeliciteerd met de landstitel en veel plezier morgen bij de huldiging! ^MB

Fan verliest hand na vuurwerkongeluk

Niet voor iedereen eindigden de feestelijkheden in Rotterdam goed. Een Feyenoord-supporter verloor zijn hand zondagmiddag bij een vuurwerkongeluk. De man had vuurwerk aangestoken maar dit ontplofte in zijn hand. De man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Dat bevestigt de politie tegenover persbureau ANP na berichtgeving in De Telegraaf. vuurwerk aangestoken maar dit ontplofte in zijn hand.

Nog eentje vanuit de kleedkamer dan

'Elia vertrekt'

Hij kwam twee jaar geleden, enigszins in de vergetelheid geraakt, naar Feyenoord. Nu heeft hij een landstitel en is het tijd voor iets nieuws. Eljero Elia heeft aan VI laten weten op zoek te gaan naar iets anders, Feyenoord zou willen meewerken aan een vertrek van de vleugelspeler die dit seizoen vaak belangrijk was met assists. Elia heeft nog een contract voor een jaar.

Gemoedelijk in Rotterdam

Op een enkele schermutseling na, hoeft de politie in Rotterdam vooralsnog niet heftig in te grijpen. De sfeer is goed; op diverse plaatsen in de stad - zoals de Coolsingel en Hofplein - wordt een feestje gevierd.

Na achttien jaar: de foto

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Peter Bosz: te laat kampioenswaardig

Ook Ajax-trainer peter Bosz, ooit Feyenoorder, vindt de Rotterdammers de terechte kampioen. Of hij teleurgesteld is, vroeg FOX:

"Allereerst alles en iedereen bij Feyenoord gefeliciteerd. Felicitaties zijn meer dan op z'n plek. Feyenoord is de terechte kampioen, over een heel jaar gezien. Het was de meest stabiele ploeg. Nú hebben wij een kampioenswaardige ploeg, aan het begin van het seizoen niet."

Ajax-aanvoerder: Feyenoord heeft het verdiend

Davy Klaassen hoopte er wel op, maar ging er al vanuit dat Feyenoord geen foutje zou maken, zei hij na afloop van Willem II - Ajax (1-3) tegen FOX Sports:

"We hebben gedaan wat we konden. De voorafgaande maanden hadden we het al verpest. Na twintig minuten zag ik dat het 2-0 stond en hoorde ik de Willem II-supporters al blij doen, dan weet je genoeg. een terechte kampioen: als je na 34 wedstrijden kampioen wordt, dan ben je dat altijd in mijn ogen. Ze hebben het verdiend."

Vanuit de kleedkamer

Daar moet champagne in...

https://t.co/TbE975ApK4

— Feyenoord Rotterdam (@Feyenoord) 14 mei 2017

VIDEO: nog een keer die bevrijdende 1-0

Niet meer dan 38 seconden had Feyenoord dus nodig om alle druk van zich af te spelen na de totale blamage vorige week bij Excelsior. En wie beter dan Dirk Kuijt kan dat klusje dan maar klaren? Hier is zijn eerste van drie goals vanmiddag, vanaf de aftrap:

Zeldzaam Feyenoord

Vaak komt het niet voor dat je kampioen wordt zonder een keer de koppositie af te staan. Feyenoord lukte het dit seizoen: vanaf dag één stonden de Rotterdammers bovenaan, en dan ben je de terechte kampioen. Alleen in '84/'85 (Ajax), '87/'88 (PSV) en '97/'98 (Ajax) stond een team na alle speelronden bovenaan.

Beter dan Ajax, dat is lang geleden

"Helemaal niets in Amsterdam", zongen de Feyenoorders even. Het was dan ook al lang geleden dat Feyenoord bóven Ajax eindigde: in 05/06 gebeurde dat voor het laatst.

Dát moment

Ja dat is wat, het moment waarop je die schaal krijgt na achttien jaar droogte. Natuurlijk, de Johan Cruijff Schaal (1999), twee keer de KNVB Beker (2008 en 2016) en de UEFA Cup in 2002 waren mooi. Zeker die laatste. Maar achttien jaar wachten op een kampioenschap, dat is lang. Terwijl in Amsterdam en Eindhoven titels werden gestapeld en zelfs in Alkmaar en Enschede een keer een schaal mocht worden bezorgd, was het heel lang (net) niets in Rotterdam. Hoe anders is dat nu:

Dit moment, Feyenoorders...

WE HEBBEN 'M, WE ZIJN LANDSKAMPIOEN! #FeyenoordKampioen pic.twitter.com/bazkBxRcRM

— Feyenoord Rotterdam (@Feyenoord) 14 mei 2017

Feestje bij Hofplein

Onze verslaggever ter plaatse laat weten dat de binnenstad, in tegenstelling tot vorige week, gezellig is:

De fontein aan het Hofplein is een Feyenoord-bad geworden pic.twitter.com/smd3Np5mZu

— Eppo König (@e_konig) 14 mei 2017

Van Hanegem heeft niets te mopperen

En dat is ook wel eens fijn om te horen. Het Feyenoord-icoon, de man die de club naar de voorlaatste titel loodste (1993), is tevreden vanmiddag:

Van Hanegem geraakt door omhelzing Kuijt: "Iedereen denk dat we iets tegen elkaar hebben. Integendeel." #Feyenoord https://t.co/7z2rmPflh1 pic.twitter.com/1AmHH8NeIF

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 14 mei 2017

Toespraak Kuijt afgekapt

Hij had ongetwijfeld een hoop mooie woorden paraat, maar de stem is al op en de microfoon van het stadion is hot property onder de spelers. En dus kon Dirk Kuijt niet zo heel lang praten, maar dit is wat hij het publiek mee kon geven zojuist:

"Die droom van mij, terug te keren bij Feyenoord, was eigenlijk niet mijn droom. Míjn droom was ook jullie droom: de prijs waar we achttien jaar op hebben moeten wachten."

In het stadion...

...is het feest ook vanaf de perstribune prima te volgen:

Kampioen. #feyher pic.twitter.com/BUDMPgwBiW

— Steven Verseput (@StevenVerseput) 14 mei 2017

Van Bronckhorst: trots op iedereen

De trainer van Feyenoord sprak zojuist het stadion toe en is niet vergeten dat de club enkele jaren geleden nog financieel aan de grond zat:

"Ik denk dat we lang hebben hebben moeten wachten op dit kampioenschap, waar we trots op kunnen zijn met z'n allen. Ik ben vandaag trots op iedereen; dit succes is jaren geleden ingezet. Dit is ook voor alle mensen die geloof hadden in dat we ooit de titel weer zouden winnen. We hebben de titel echt op de Feyenoord manier binnengesleept, ook dankzij jullie. Deze prijs is voor jullie."

Waar is dat feestje?

Onze verslaggevers ter plaatse geven antwoord: in De Kuip, met DJ Paul Elstak die zich voor vandaag toch maar bedacht heeft, en op het Hofplein.

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll Belde Paul Elstak eens voor Fey-verhaal. Doe ik niet meer, zei hij. Kreeg hij in rest van Ned gezeik. Maar nu toch in de Kuip. Helemaal los.

Sfeer bij Coolsingel niet helemaal optimaal. "Mensen blijven toestromen", meldt onze verslaggeefster Elsje Jorritsma. "En hier is geen afleiding, geen drank, geen muziek. De hele Weena staat vol."

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Steeds meer vuurwerk hier, hooligans Rotterdam wordt hier door klein clubje gechant #FeyHer
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma ME-busjes arriveren #FeyHer
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Ok, dat is duidelijk: het feestje is -ook , of vooral - op het Hofplein #feyenoord

In de play-offs voor het laatste Europa League-ticket...

...gaat FC Utrecht beginnen tegen SC Heerenveen. AZ neemt het op tegen FC Groningen. Heracles dus niet naar de play-offs dankzij die 3-1 nederlaag bij Feyenoord vandaag.

De Coolsingel

De wolken zijn verdwenen, de zon en de landstitel zijn daar en dan is het feest op de Coolsingel.

Foto Simon Trel

En daar is Lee

Hij moest vorige week zijn gouden microfoon weer vergeefs opbergen, maar nu - in de eigen Kuip - is Lee Towers daar dan toch. You'll never walk alone, etcetera. Hij hoeft niet te zingen, dat doet het legioen wel.

Eerherstel van het instituut Feyenoord, na de diepe crisisjaren

Inmiddels hebben we ons eerste uitgebreide artikel online staan. Verslaggever Steven Verseput schrijft over de club die eindelijk weer staat waar ze thuishoort.

Politie: sfeer is goed

De Rotterdamse politie laat weten dat de sfeer op de diverse terreinen waar de wedstrijd bekeken kon worden vooralsnog prima is. Een enkele keer is ingegrepen, laat onze verslaggever weten.

Twitter avatar e_konig Eppo König Beveiliging en politie treden hard op tegen iemand die het festivalterrein lijkt te zijn binnengedrongen. https://t.co/WMqGGjuHKp

De Coolsingel is afgesloten voor publiek, maar volgens de politie voor voetgangers nog wel bereikbaar voor "een duik".

Kuijt laat niet los

De selectie rent het podium af, op weg naar de supporters op de tribunes. Voorlopig heeft Dirk Kuijt de schaal nog even vast.

Reactie Dirk Kuijt

Kuijt grote man in kampioenswedstrijd: "Dit is een droom die ik waar wilde maken, niet alleen voor mezelf." #feyher #debeslissing pic.twitter.com/upGYJaD6zQ

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 14 mei 2017

En daar is 'ie!

Dirk Kuijt en Gio van Bronckhorst moesten het langste wachten, en de man van de wedstrijd - goed voor elk van de drie goals - hijst de schaal dan eindelijk omhoog! Oud-doelman van Feyenoord Jerzy Dudek geeft hem aan, en dan ontploft De Kuip opnieuw.

Ook PSV feliciteert de nieuwe kampioen

Terwijl de eerste spelers het podium op worden geroepen in De Kuip.

De man van de wedstrijd, zo dadelijk krijgt hij de schaal

Geëmotioneerde Van Bronckhorst

De trainer van Feyenoord reageert snikkend op radio 1:

"Onbeschrijfelijk dit. Blij voor iedereen, team, club. er is zoveel energie in gestopt met één doel: weer kampioen worden. ik ben echt blij, echt blij. Ik heb veel meegemaakt in m;n leven als voetballer, maar vandaag is het mooiste moment. mijn tranen zijn voor de spelers, maar ook de directie, iedereen in de club. Ik heb niet getwijfeld aan de titel, maar het pad naar succes is niet altijd positief, het zit nooit allemaal mee. Op die momenten moet je reageren, en dat hebben we telkens gedaan."

Beelden vanaf het veld

feyenoord zette even een Periscope op:

Weer geen titel Ajax, nou en?

Onze verslaggever vanuit Tilburg met een reactie:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Afgelopen. (Weer) geen titel voor Ajax, 3e seizoen op rij zonder schaal. Gevoel hier: no one cares. Er staan grotere dingen op spel. #wilaja

Video: zo beleefde het Stadhuisplein het laatste fluitsignaal

Van onze man ter plaatse:

Twitter avatar e_konig Eppo König Feyenoord landskampioen!!! https://t.co/derGyhFBcl

Sparta op nippertje veilig, nacompetitie Roda en NEC

En dankzij de winst van Sparta in Deventer maakt de zege van NEC niet smeer uit. De Nijmegenaren moeten nacompetitievoetbal gaan spelen. Roda stond voor aanvang van deze speeldag bóven de degradatiestreep, maar de verliespartij bij Sparta veroordeelt ook de Limburgers tot de nacompetitie.

EINDSTANDEN

In De Kuip wordt het podium opgebouwd in een kolkende atmosfeer. Alle uitslagen van de laatste speeldag:

Feyenoord - Heracles 3-1
Willem II - Ajax 1-3
PSV - PEC Zwolle 4-1
AZ - FC Utrecht 2-3
FC Twente - FC Groningen 3-5
SC Heerenveen - NEC Nijmegen 0-2
Vitesse - Roda JC 3-0
GA eagles - Sparta 1-3

Het Stadhuisplein bij de 3-0 van Kuijt

Onze man in de binnenstad Eppo König maakte deze fraaie beelden tijdens de penalty van Kuijt,
goed voor een hattrick vanmiddag: [tweetedhttps://twitter.com/e_konig/status/863761171135987713[/tweeted]

FEYENOORD LANDSKAMPIOEN!!!

Voor de vijftiende keer in de geschiedenis van de club! Feyenoord Rotterdam is de beste voetbalclub van Nederland. Eindsignaal: kampioenswedstrijd tegen Heracles eindigt in 3-1 winst.

Nog 1 minuut extra tijd voor Feyenoord

Het gezang neemt toe... bijna!

GOAL GOAL GOAL!! Heracles doet wat terug

Even gemist tussen het degradatiedrama door? Maar toch, Peter van Ooijen met de 3-1 namens Heracles.

Nog een paar minuten in De Kuip

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll Papieren schalen. Bijna.. bijna.. https://t.co/6xB19lnjZW

Sparta naar 1-3

NEC naar de nacompetitie want Sparta maakt er nog eentje. 1-3 bij GA Eagles door Craig Goodwin.

En toe maar, 4-1 PSV

Bart Ramselaar met de vierde voor de Eindhovenaren, die zo toch nog wat teruggeven aan het geduldige publiek van de onttroonde kampioen.

Ook PSV met een derde

Nou het kan dan toch, blijkbaar, in Eindhoven. De ploeg van Phillip Cocu richt zich op en maakt de derde: 3-1. Sam Lammers, de topscorer van Jong PSv in de eerste divisie, maakt net als vorige week bij FC Groningen een doelpunt.

GOAL GOAL GOAL!! Willem II doet wat terug

Feyenoord-huurling Jari Schuurman redt de eer voor de Tilburgers.

GOAL GOAL GOAL!! Hattrick voor Kuijt

Strafschop voor Feyenoord en die wordt natuurlijk genomen door Dirk Kuijt. 3-0 voor Feyenoord en de derde van de middag voor Kuijt.

Ook Nieuwkoop krijgt de 3-0 er niet in

De vervanger van Rick Karsdorp kopt, maar krijgt 'm er niet in. Bart Nieuwkoop wordt daarna meteen maar gewisseld voor Karsdorp dan.

PSV dan toch op voorsprong

Zou het dan toch nog een waardig slot worden voor de Eindhovenaren? terwijl het degradatievoetbal losbrak, maakte Santiago Arias een minuut na de 1-1 van Moreno gewoon de 2-1.

Weer Pusic voor Sparta!

Het is een gekkenhuis daar rondom die degradatiestreep. Nu weer Sparta veilig door weer een goal van Martin Pusic: 1-2 in Deventer waar de Eagles veel beter zijn vandaag, maar wat zou het? NEC nu weer onder de streep en dus, zoals het nu staat, in de nacompetitie. Roda speelt geen rol meer: de Limburgers komen met 2-0 achter bij Vitesse. Op zoek naar de gelijkmaker en Van Wolfswinkel maakt gebruik van de ruimte.

PSV maakt gelijk

De Eindhovenaren op weg naar nog maar weer eens een gelijkspel? Hector Moreno moet het dan zoals wel vaker doen: hij kopt binnen uit een corner en maakt de 1-1 tegen Zwolle. PSV speelde dit seizoen al elf keer gelijk.

AZ 2 Utrecht 3

Even gemist: Nacer Barazite zette de 1-3 op het bord, maar opnieuw Alireza Jahanbakhsh brengt de spanning terug.

Feyenoord laat na de 3-0 te maken

Nu is het weer Jörgensen die de derde kan maken, maar hij schiet naast op aangeven van Berghuis.

VIDEO: de fraaie 3-0 van Ajax

Goal Go Ahead!

Slecht nieuws voor Sparta: in Deventer slikt het de gelijkmaker en nu is die 0-2 van NEC in Heerenveen wel heel belangrijk natuurlijk. Sparta nu met Roda onder de streep, NEC schiet omhoog naar de veilige 15e plek.

GOAL GOAL GOAL!! Klaassen met de 3-0

Voor de statistieken, maar wel een heel fraaie goal in Tilburg. En dat tot groot vermaak van onze verslaggever.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Het mag dan nergens over gaan, maar Ajax scoort weer uit een heerlijk aanvalletje - opnieuw over links. 2-0 Klaassen. #wilaja
Twitter avatar barthinke Bart Hinke Excuus, 3-0 natuurlijk. Even ingedommeld.

NEC op 0-2

Is het te laat dat de Nijmegenaren laten zien toch wel te kunnen winnen? Ze staan nu op een 2-0 voorsprong bij Heerenveen door een goal van
Taiwo Awoniyi, maar met Sparta nog steeds op 0-1 in Deventer maakt het allemaal niet uit.

Apathisch Twente naar 2-5

Het leek nergens op in die eerste helft (1-4) maar even leek de thuisclub dan toch wat te doen door de 2-4 te scoren: Mateusz Klich uit een penalty. Maar dan is het direct weer Groningen dat het verschil terugbrengt naar drie: 2-5 door Alexander Soerloth.

Feyenoord pakt het op

Die grote kans van Heracles heeft de ploeg van Gio van Bronckhorst wakker geschud; twee kansen om de voorsprong te vergoten naar 3-0, maar de ballen gaan net voorlangs.

Ondertussen in Eindhoven

Staat het nog steeds 0-1 voor PEC Zwolle. De onttroonde landskampioen sleept zich naar het einde van de competitie, waarna de lastige klus wacht voor de PSV-top om deze selectie van nieuw elan te voorzien.

Bijna Heracles!

Niemeijer neemt een lange bal direct op de pantoffel en dat was dé kans om de spanning erin te brengen. Maar de bal gaat over. Nog een half uur te gaan: 2-0.

VIDEO: de tweede van Ajax

Sparta maakt belangrijke goal

Martin Pusic is opnieuw belangrijk en tekent voor de 0-1 in Deventer. En met deze stand is het Sparta dat nacompetitie ontloopt; NEC zakt naar plek 16.

Aansluitingstreffer AZ

In Alkmaar is het 1-2 geworden; AZ nog wel achter tegen Utrecht maar Alireza Jahanbakhsh doet in elk geval wat terug.

Kongolo moet eraf

Dat is een smetje op de feestvreugde: Kongolo moet geblesseerd per brancard het veld verlaten.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam 51. Ai, Kongolo... Bij een sprint lijkt het in zijn hamstring te schieten. Nelom gaat zich snel warm maken. #feyher (2-0)

PEC Zwolle ziet 0-2 afgekeurd worden

Het seizoen van PSV leek even nog matiger te worden dan het al is: PEC maakt de 0-2 maar de goal van Queensy Menig wordt afgekeurd.

Bijna 3-0

Terwijl Ajax scoorde schoot Feyenoord bijna de 3-0 binnen. Heracles-doelman Bram Castro stompte een vrije trap net het doel uit.

GOAL GOAL GOAL!! 0-2 voor Ajax

Davinson Sanchez tekent voor de tweede Amsterdamse treffer.

De bal rolt weer

Op naar de tweede helft van de laatste speelronde. Voorbij is de rust, die op het Rotterdamse Stadhuisplein al zingend werd doorgebracht, zo legde onze man in de binnenstad vast:

Twitter avatar e_konig Eppo König Rust in Rotterdam, samen zingen op het Stadhuisplein: Feyenóórd! https://t.co/a692jSjswz

Radio Rijnmond bij de 1-0

Stadhuisplein ontploft. Opnieuw.

De ontlading na 38 seconden spelen was immens, maar ook bij de 2-0 na 12 minuten spelen was de vreugde behoorlijk groot op het Stadhuisplein:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam .@Kuyt 🎥 | En ook bij de 2-0 van onze captain was er dolle vreugde! 🔴⚪️ #feyher #Feyenoord https://t.co/tWHRibVfsX

Omdat het kan

Waar ons duo in De Kuip zo'n beetje omver geblazen werd door de sfeer aldaar, heeft onze man in Tilburg vertier van een andere orde:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Een bed op de middenstip bij rust in Koning Willem II stadion. Willem II - Ajax (0-1). #wilaja https://t.co/L2hJGWoV0p

NEC ontsnapt voorlopig aan nacompetitie

Zelf 0-1 voor in Heerenveen terwijl Roda (1-0 achter) en Sparta (0-0). Ja, dán wandel je gewoon op de laatste dag naar de goede zijde van de degradatiestreep. Wat gaan de laatste 45 minuten van de reguliere competitie brengen?

Is het nog niet gedaan?

Onze man vanuit de Kuip:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Rust hier in de Kuip, 2-0. Feyenoord is nog niet klaar met Heracles, dat moedig de aanval blijft zoeken. #feyher

Met de voorsprong van Ajax in Tilburg moet Feyenoord natuurlijk wel gewoon winnen.

Ideetje

Twitter avatar wileikelboom Wil Eikelboom Het Feyenoordstadion heet na vandaag De Kuyt. #FEYher

RUSTSTANDEN

Feyenoord - Heracles 2-0
Willem II - Ajax 0-1
ADO - Excelsior 3-1
AZ - FC Utrecht 0-2
FC Twente - FC Groningen 1-4
GA Eagles - Sparta 0-0
PSV - PEC Zwolle 0-1
SC Heerenveen - NEC 0-1
Vitesse - Roda JC 1-0

Utrecht op 0-2, Groningen op 1-4

Zakaria Labyad verruimt de voorsprong van de knappe nummer 4 van de ranglijst. AZ al met gedachten bij de play-offs, al is spelen met tien man na het rood voor Jonas Svensson ook geen handige bijkomstigheid.

Stefan Thesker maakt ondertussen een eigen goal voor Twente: Groningen daar op 1-4 voor nu.

Heracles houdt de spanning erop

Natuurlijk, heerlijk die snelle 1-0 en 2-0, maar de genadeklap laat op zich wachten. Heracles begint nu zelfs wat druk op te voeren op de helft van Feyenoord. Nog 5 minuten tot de rust.

VIDEO: Dolberg met de 0-1

GOAL GOAL GOAL!! Ajax op 0-1

Kasper Dolberg doet het maar weer eens: Ajax op voorsprong.

Doelpunten

Ja , die vielen ondertussen. ADO is op 2-1 gekomen thuis tegen Excelsior, Utrecht staat met 0-1 voor in Alkmaar en Groningen is op 1-3 gekomen in Twente.

En in Tilburg dan?

Daar lijkt Ajax er verder ook niet veel nut meer in te zien. De stand is 0-0, met Ajax wel als bovenliggende partij.

PEC op voorsprong in Eindhoven

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink Zoet zit er volledig naast en Ted van de Pavert profiteert en zet #PSV op achterstand: 0-1 voor PEC. #psvpec

Groningen weer op voorsprong

Oussama Idrissi zet de 1-2 op het bord in Twente en met Heerenveen en Heracles op achterstand betekent dit dat Groningen het laatste play-off ticket in handen heeft.

Belangrijke goal NEC

De Nijmegenaren komen in Heerenveen op 0-1 en met de huidige tussenstand bij Sparta en Roda betekent dit dat NEC nacompetitie ontloopt.

Positieve update van de Rotterdamse politie

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Prachtig beeld van de heksenketel in de #Kuip vanuit de meldkamer #Rotterdam #feyher #feyenoord https://t.co/Xi36yQ0d1j

Groot feest in centrum Rotterdam

Ook in het centrum van Rotterdam is een groot volksfeest losgebarsten bij de 2-0 stand.

Twitter avatar fr12nl FR12.nl Gekkenhuis op het Stadhuisplein! Man in rolstoel gaat de lucht in: "We worden kampioen!" #Feyenoord #FEYher https://t.co/LdZ1fAJvaA

De man van het moment

Tsja, een jongensboek, zeggen ze dan toch?

Twente maakt gelijkmaker

Twente is op gelijke hoogte gekomen tegen Groningen door een goal van Dylan George.

Er zijn tranen in de Kuip

Met 2-0 binnen het kwartier lijkt Feyenoord af te stevenen op de titel. Zeker na de deceptie van vorige week tegen stadgenoot Excelsior, is de ontlading bij de fans groot.

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports Tranen van geluk, Feyenoord op weg naar de titel. #feyher #debeslissing https://t.co/7z2rmPflh1 https://t.co/xSG13lZei2

VIDEO: de 2-0 van Dirk

'Bizar'

De Kuip is een gekkenhuis. Wat een sfeer, wat een publiek dat achter de ploeg is gaan staan voor die eerste landstitel in 18 jaar. Onze mannen ter plaatse:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Een woord voor. Bizar. #feyher

Stadionspeaker Peter Houtman vraagt de mensen ondertussen niet zoveel vuurwerk af te steken.

GOAL GOAL GOAL!! Wéér Dirk Kuijt

Weer Kuijt, na een voorzet van Eljero Elia kopt hij binnen. Twaalf minuten gespeeld en 2-0 voor Feyenoord.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Typische Feyenoord-goal, Elia door op links, perfecte voorzet, Kuijt (zo kopsterk) kopt binnen: 2-0 'We worden kampioen' klinkt het #feyher

ADO op voorsprong

Sheraldo Becker schiet de thuisploeg op voorsprong tegen Excelsior, dat de voorgaande vier duels won.

38 seconden

Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 0:38 - Dirk Kuyt's goal was the fastest Eredivisie goal by Feyenoord since @GPelle19 on November 11 2012 (22 seconds). Guide.

Feyenoord bevrijd

Wat een openingsfase van de koploper. Niet alleen die pijlsnelle 1-0, maar ook daarna blijft de ploeg gaan. Diverse kansen, voor onder meer Toornstra en Kongolo, zorgen bijna voor een verdubbeling van de voorsprong.

Ahoy ontploft bij 1-0 door Kuyt

Op de grote schermen in Ahoy gaan de duizenden Feyenoordfans uit hun dak als Dirk Kuyt zijn honderdste doelpunt maakt - en nog belangrijker: de eerste goal richting het kampioenschap

Twitter avatar BasBoerma Bas Boerma Wat. Een. Begin! Ahoy uit zijn plaat! #feyher https://t.co/VyuD17Pb4F

VIDEO: de 1-0 van Kuijt

Vitesse en Groningen ook op 1-0

Behalve Feyenoord zijn ook Vitesse (thuis tegen Roda) en FC Groningen (uit bij Twente) op voorsprong gekomen.

Dirk Kuijt zorgt voor droomstart Feyenoord

Hij mocht weer eens in de basis starten en profiteert van een uitglijdende Heracles-verdediger. Gedecideerd schiet de aanvaller binnen en zorgt er ongetwijfeld voor dat een hele hoop druk van de Rotterdamse schouders valt.

GOAL GOAL GOAL!! Feyenoord op 1-0

Dirk Kuijt! Feyenoord binnen een minuut al op voorsprong.

We zijn onderweg!

De ballen rollen: de ontknoping van de eredivisie is begonnen.

En vanuit De Kuip

Steven Verseput, de helft van ons duo in De Kuip, legt de ambiance even vast:

Ondertussen in Tilburg

Behalve in Rotterdam is onze sportredactie ook in Tilburg vertegenwoordigd. Voetbalverslaggever Bart Hinke is ter plaatse:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke In Tilburg, just in case. #wilaja https://t.co/7PnIgVVXx0

Doet Armenteros zijn oude club pijn?

Hij speelde ooit 19 duels voor Feyenoord maar is nu in vorm voor Heracles. Samuel Armenteros heeft een boodschap:

Toch al arrestaties in Rotterdam

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Heracles heeft de politie zondag op het Stadhuisplein in Rotterdam een handvol personen opgepakt. De politie liet weten dat de opgepakte voetballiefhebbers discriminerende teksten riepen. Ook op andere plekken in de stad zijn mensen aangehouden, onder meer voor het bezit van vuurwerk. Een klein uur voor de wedstrijd liet de politie weten dat de middag tot dusver zonder grote problemen verloopt en dat er heel veel voetballiefhebbers op de been zijn.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Een aantal #supporters op het #stadhuisplein roept discriminerende teksten en is aangehouden #onacceptabel #geenwedstrijdvoorjou #dagfeestje

Vanuit De Kuip

Aan sfeer, die typische Kuip-sfeer, geen gebrek vanmiddag, zo meldt onze verslaggever ter plaatse. Nog een kwartier tot de aftrap!

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll YNWA. Inclusief gefluit als spelers Heracles tevoorschijn komen. #nrc https://t.co/noepZzR9y3

Van Bronckhorst: vertrouwen

De trainer van Feyenoord stelt tegenover FOX Sports dat "een ander stadion, een andere sfeer" van deze pot een andere wedstrijd maken dan de voorgenomen kampioenswedstrijd van vorige week.

Ajax met jongste basiself ooit

De gemiddelde leeftijd van Ajax in Tilburg is 20 jaar en 139 dagen.

Feyenoord en Ajax het veld op

Zowel in Rotterdam als Tilburg zijn de ploegen het veld op om aan de warming up te beginnen. In Rotterdam zag dat er als volgt uit:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam 13:53 uur... Een orkaan van geluid gaat door De Kuip. Wat een welkom voor onze mannen! 🔥🔥🔥 #feyher #Feyenoord https://t.co/TXPy2bll6f

Sparta kan nacompetitie nog ontlopen

Sparta gaat op bezoek bij Go Ahead, dat vorige week degradeerde. Ook voor de Rotterdammers geldt: winnen is een must, maar dan nog is het afhankelijk van NEC en Roda. ADO tegen Excelsior is de laatste wedstrijd en gaat helemaal nergens meer om.

Heerenveen en NEC met belangen

Maar ook Heerenveen wil dat laatste plekje voor de play-offs. Thuis moet dan in elk geval niet verloren worden van NEC, dat juist móet winnen om uit de nacompetitie te blijven. Maar zelfs dan is het afhankelijk van wat Roda en Sparta vanmiddag doen.

Groningen gaat voor play-offs

FC Twente speelt nergens meer om. Het is bijzonder knap dat de ploeg ondanks alle financiële noodverbanden als zevende aan de laatste speeldag begint. Maar het is uitgesloten van Europees voetbal, en dus klaar. Groningen komt op bezoek en kan bij winst Heracles voorbij voor het laatste play-offs ticket.

Roda heeft het in eigen hand

Roda JC probeert vanmiddag nacompetitie te ontlopen. Winnen bij Vitesse telt overleving veilig, in elk ander resultaat is het afhankelijk van wat Sparta en NEC doen. De Limburgers hebben zichzelf in een dermate idiote situatie gebracht dat het voorlopig vier begrotingen heeft moeten opstellen voor volgend seizoen.

De andere duels dan

AZ tegen FC Utrecht kan vanmiddag een merkwaardig treffen worden. Beide zijn zeker van de play-offs. Maar volgens het rekenmodel waarmee de tv-gelden onder de clubs worden verdeeld, kan Utrecht beter verliezen dan winnen om 700.000 euro extra tv-inkomsten op te strijken.

Ajax ontmoet 'klaar' Willem II

Willem II is veilig. Knap van de Tilburgers, die bij verlies tegen Ajax theoretisch nog kunnen zakken tot onder Roda JC: plek 15.

Heracles heeft nog iets om voor te spelen

Waar zit ‘m de moeilijkheid dan in? Behalve de immense druk van ‘het móet nu of een heel seizoen ligt aan duigen’? De crux zit ‘m vooraf óók in dat Heracles nog een punt nodig heeft om zeker te zijn van de play-offs voor Europees voetbal. Als het verliest, zijn de Almeloërs hiertoe afhankelijk van of FC Groningen weet te winnen bij FC Twente.

El Ahmadi: vooraf voor getekend

“Aan het begin van het seizoen ha je er voor getekend om op de laatste dag 1 punt voorsprong te hebben. Je moet daar ook een beetje van genieten, want de druk is er toch altijd wel bij Feyenoord. We hebben dit jaar laten zien dat we thuis van iedereen kunnen winnen.”

Twitter avatar OptaJohan OptaJohan 5 - @Feyenoord have managed five clean sheets in Eredivisie home games in 2017, as many as in the whole of 2016. Wall.

Van Bronckhorst: tweede kans

“Sommige ploegen hebben niet de kans om een kampioenswedstrijd nog een keer te spelen. Wij wel. Je hebt de wedstrijd verloren, maar niet het kampioenschap. Ik denk dat dat gevoel gedurende de week bij de ploeg is gaan overheersen. Je hoopt dat je het in één keer beslist, maar nu hopen we dat tegen Heracles te doen.”

Willem II won in Amsterdam

Willem II won helemaal aan het begin van het seizoen voor het eerst ooit bij Ajax (1-2). Alleen in 92/93 wisten de Tilburgers heen en terug ongeslagen te blijven tegen de huidige nummer 2 van de eredivisie.

De schalen zijn present

In de afgeladen Kuip is de kampioensschaal inmiddels gearriveerd. Ook reist er vandaag een replica van de schaal naar Tilburg, voor het geval Ajax er alsnog met de titel vandoor gaat.

En dan nu: de scenario's

De scenario's voor vanmiddag: zolang Feyenoord wint, is het kampioen. Ajax mag zelf in geen enkel geval verliezen, want ook dan is de koploper sowieso de nieuwe titelhouder. Bij elk ander resultaat dan winst voor Feyenoord, is de beslissing afhankelijk van wat Ajax klaarspeelt in Tilburg.

Feyenoord wint
Feyenoord kampioen
Feyenoord speelt gelijk, Ajax wint
Ajax kampioen
Feyenoord speelt gelijk, Ajax speelt gelijk of verliest
Feyenoord kampioen
Feyenoord verliest, Ajax wint
Ajax kampioen
Feyenoord verliest, Ajax speelt gelijk
Doelsaldo bepaalt. Feyenoord zou dan met minstens 6 goals verschil moeten verliezen om Ajax kampioen te maken. Is het doelsaldo - nu +5 in voordeel van Feyenoord - aan het einde van de middag gelijk, dan wordt gekeken naar het totaal aantal gemaakte doelpunten. Is dat óók gelijk, dan:

Twitter avatar sportzeloot Michel Abbink Pro memorie: als Feyenoord-Heracles 0-5 wordt en Willem II-Ajax 7-7, dan is Ajax kampioen op basis van onderling resultaat.

Feyenoord weet hoe terug te komen

Na de 3-0 nederlaag bij Excelsior vorige week is de vraag natuurlijk: hoe en of die wedstrijd nog nadreunt bij de selectie van Feyenoord. Maar de ploeg van Gio van Bronckhorst weet wat weerbaarheid is.

Na 1-0 verlies bij Sparta werd met 5-2 thuis gewonnen van AZ. De uitnederlaag bij Ajax werd een week later opgevolgd door een 8-0 zege op Go Ahead. En na de 2-2 bij PEC kreeg Utrecht de volgende speelronde geen kan sin De Kuip: 2-0.

De voorgaande vijf ontknopingen op de laatste speeldag

Vorig jaar ging Ajax als nummer 1 naar Doetinchem, maar reisde PSV als kampioen terug vanuit Zwolle. Dat weten we allemaal nog. In 10/11 was het een klassiek duel op de laatste speeldag: koploper FC TWente verloor de titel in Amsterdam aan Ajax. Tsja en wie herinnert zich de ontknoping in 2007 niet? Inmiddels dus al tien jaar geleden. AZ ging als koploper naar Excelsior (3-2), Ajax maakte een goal te weinig in Tilburg waarna nummer drie PSV (5-1 thuis tegen Vitesse) totaal onverwacht de landstitel pakte.

Maar nu: voetbal

Genoeg over randzaken, nu weer over voetbal. Hopelijk kunnen we dat in het vervolg van deze dag zo houden.

Het is voor de zesde keer in de laatste elf eredivisieseizoenen dat de titel pas op de allerlaatste dag vergeven gaat worden. De voorgaande vijf keer wist de koploper slechts tweemaal die gewilde schaal te bemachtigen.

Noodverordening in Rotterdam

In een groot deel van Rotterdam geldt vandaag een noodverordening. Buiten de evenemententerreinen geldt bovendien een geheel alcoholverbod.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Een aantal #supporters op het #stadhuisplein roept discriminerende teksten en is aangehouden #onacceptabel #geenwedstrijdvoorjou #dagfeestje

Onze mannen in De Kuip

Namens NRC aanwezig in het stadion van Feyenoord zijn sportverslaggevers Fabian van der Poll en Steven Verseput.

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll Je zou bijna kunnen vergeten dat zij er ook zijn: de Heraclieden. Nu al vocaal aanwezig en uit op een eigen feestje. https://t.co/ZNsMFLFoVA

Uitverkocht: De Kuip e.o.

In vrijwel heel Rotterdam was gisteren al geen kaartje meer te krijgen voor de diverse evenementen waar Feyenoord - Heracles bekeken kan worden. De Kuip is stijf uitverkocht en ook voor de pleinen met grote schermen is geen kaartje meer te krijgen. Binnen kijken kan ook: in Ahoy hangt een scherm en daarvoor waren gisteren nog voldoende kaarten beschikbaar.

De wedstrijden van vanmiddag

Voor we volledig op de twee titelkandidaten duiken, heel even het volledige programma van de 34e en laatste speelronde van 16/17:

ADO Den haag - Excelsior
AZ - FC Utrecht
FC Twente - FC Groningen
GA Eagles - Sparta
PSV - PEC Zwolle
SC Heerenveen - NEC
Vitesse - Roda JC
Feyenoord - Heracles
Willem II - Ajax

Bosz wijzigt op zes plekken

ten opzichte van de halve finalewedstrijd tegen Lyon afgelopen donderdag, vervangt Ajax-coach Peter Bosz liefst zes man. Onder meer Trao're, Younes en Ziyech blijven aan de kant.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax De opstelling voor ons laatste competitieduel! Wordt het 🥈 of 🥇? #wilaja #wijzijnajax https://t.co/hgEuQyPbbw

De opstelling van Feyenoord

Behalve Kuyt komt Bart Nieuwskoop in de ploeg, hij vervangt Rick Karsdorp:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam OPSTELLING 📋 Deze Feyenoorders gaan strijden voor dat ene doel! #feyher https://t.co/YqeKv6ejtC

Van Bronckhorst kiest voor Kuijt

Al enige tijd geen basisspeler meer, maar nu het erom gaat is er weer plek voor Dirk Kuijt. Ook omdat Tonny Vilhena geschorst is natuurlijk, maar toch: een beetje ervaring en coaching in het veld kan vanmiddag geen kwaad.

Welkom bij De Ontknoping

Vanaf nu live te volgen op nrc.nl: de ontknoping van de eredivisie. vanmiddag wordt voor de zesde keer in de afgelopen elf jaar op de allerlaatste van 34 speeldagen beslist wie de nieuwe kampioen van Nederland wordt: Feyenoord of Ajax.