Formule 1

Hamilton boekt mooie zege, Verstappen snel klaar

Volg hier live de Grand Prix van Spanje, waarin Max Verstappen vanaf de vijfde plek gevolg wil geven aan zijn zege van vorig jaar.

Max Verstappen is zondagmiddag in de Grand Prix van Spanje niet verder gekomen dan de eerste ronde. Na een botsing met Kimi Räikkönen moest de Nederlander de strijd staken. Lewis Hamilton (Mercedes) won de race op het circuit in Barcelona.

Verstappen, die als vijfde startte, hoopte weer net zo succesvol te zijn als vorig jaar, toen hij in Barcelona zijn eerste race won. Al in de eerste bocht ging het echter mis. Valtteri Bottas van Mercedes dook naast Räikkönen en Verstappen de eerste bocht in. Er was niet genoeg ruimte voor drie wagens: Bottas raakte Räikkönen, die tegen Verstappen aan werd gelanceerd.

Met gebroken wielophangingen moesten zowel Verstappen als Räikkönen de strijd staken. “Pech”, analyseerde Verstappen na afloop teleurgesteld. “Ik zag die Ferrari opeens naar links ketsen. Ik liet nog een beetje ruimte. Het had ook heel goed kunnen uitpakken, dan had ik meteen twee man te pakken.” Het was de tweede uitvalbeurt van dit seizoen voor Verstappen.

Spannend duel

Lewis Hamilton ging er na een razend spannend duel met Sebastian Vettel (Ferrari) vandoor met zijn tweede zege van 2017. Hamilton startte van de eerste plek, maar verloor bij het vertrek de leiding aan Vettel. Die behield zijn eerste plek na de eerste serie pitstops.

Ook na de tweede bandenwissel bleef Vettel aan de leiding – zij het nipt. Zij aan zij zoefden Hamilton en Vettel de eerste bocht in, nadat Vettel de pits uit was gereden. De auto’s raakten elkaar licht. Vettel bleef voorop. Een paar ronden later was het alsnog raak: op start/finish verschalkte Hamilton zijn Duitse rivaal in de strijd om de wereldtitel.

In het vervolg van de race bekoelde de strijd tussen Hamilton en Vettel weer ietwat. Hamilton reed een paar seconden weg van zijn Ferrari-concurrent. Die bediende zich van een andere bandenstrategie dan Hamilton, waardoor hij in de slotfase verser – en dus sneller – rubber onder zijn auto had. Veel maakte dat echter niet uit: Hamilton consolideerde zijn voorsprong en won de race.

Gat Red Bull met kop is nog groot

Bottas, de coureur die in de openingsronde de kettingreactie in gang zette die tot het uitvallen van Verstappen leidde, kreeg later zelf met pech te maken. Na veertig ronden moest de Fin zijn rokende Mercedes aan de kant zetten. Een wereld van verschil met twee weken terug, toen hij zijn eerste F1-zege boekte.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Onze @Jackontracks heeft @Max33Verstappen voor de microfoon gehaald: ‘Tja, pech’ #SpanishGP #Verstappen #ZiggoSport https://t.co/RrP7722cHO

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo profiteerde van het wegvallen van Bottas en Räikkönen en werd derde. Op grote achterstand van de kop, dat wel. Red Bull had gehoopt met een pakket verbeteringen aan zijn auto mee te kunnen vechten met de dominante Ferrari’s en Mercedessen. Dat lijkt, gezien de 73 seconden die Ricciardo moest toegeven op Hamilton, voorlopig nog een utopie.

Bij een aantal renstallen die normaal gesproken een minder prominente rol spelen, was het zondag feest. Vooral bij Force India, deels eigendom van de Nederlander Michiel Mol. Sergio Pérez en Esteban Ocon werden in hun roze vehikels vierde en vijfde. Dat was het beste resultaat uit de F1-carrière van de jonge Ocon, in wie kenners een toekomstige titelrivaal van Max Verstappen zien. Pascal Wehrlein maakte het nietige Sauber-team blij met de zevende plek.

Verstappen zakt in WK-stand

Thuisrijder Fernando Alonso verraste gister nog vriend en vijand door zijn kreupele McLaren-Honda op de zeven plek te kwalificeren. Het Spaanse publiek hoopte op een stunt van de routinier, maar die bleef uit. Alonso werd twaalfde. Maar hij finishte tenminste, dat deed hij dankzij de onbetrouwbare Honda-motor dit jaar nog niet eerder.

Dankzij zijn overwinning komt Hamilton dichter bij Vettel in de strijd om de WK-titel. Vettel staat eerste, met 104 punten. 6 punten daarachter staat Hamilton. Max Verstappen scoort nul, en moet zijn vijfde plek opgeven aan teamgenoot Ricciardo. Het staat in hun onderlinge duel nu 37-35.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Spanje terug.

De stand in het WK na vijf van de twintig races

1. Sebastian Vettel (Ferrari) 104 punten
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 98
3. Valtteri Bottas (Mercedes) 63
4. Kimi Räikkönen (Ferrari) 49
5. Daniel Ricciardo (Red Bull) 37
6. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) 35

Uitslag GP van Spanje

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Sebastian Vettel (Ferrari) +3,490
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) +1:13,978
4. Sergio Pérez (Force India) +1 ronde
5. Esteban Ocon (Force India) +1 ronde
6. Nico Hülkenberg (Renault) +1 ronde
7. Pascal Wehrlein (Sauber) +1 ronde
8. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde
9. Daniil Kvyat (Toro Rosso) +1 ronde
10. Romain Grosjean (Haas) +1 ronde

Goede dag voor de 'kleintjes'

Achter het titanengevecht tussen Hamilton en Vettel blinken ook coureurs van kleinere team uit. De knalroze Force India's worden knap vierde en vijfde, met Sergio Pérez en Esteban Ocon. Die laatste coureur, een talent van dezelfde orde als Max Verstappen, boekt het beste resultaat van zijn nog jonge F1-loopbaan. Pascal Werhlein van het nietige Sauber-team stunt met de zevende positie.

Ook champagne voor Red Bull

Max Verstappens vroege uitvalbeurt was een tegenvaller voor Red Bull, maar teamgenoot Ricciardo spoelt de bittere smaak weg. De Australiër profiteert van de kapotte Mercedes van Bottas, en pakt de derde plek.

HAMILTON WINT DE GP VAN SPANJE!

Lewis Hamilton boekt een zwaarbevochten overwinning in de Grand Prix van Spanje! In een razend spannend onderling duel verslaat hij Sebastian Vettel. Het is de 55ste overwinning voor Hamilton, die in het WK op zes punten van Vettel komt te staan.

Twitter avatar F1 Formula 1 BREAKING: @LewisHamilton WINS the #SpanishGP ahead of Sebastian Vettel (P2) and Daniel Ricciardo (P3) 🇪🇸🏁🏆 https://t.co/AJyjOtsCHr

Laatste ronde!

66/66: De strijd is gestreden. Mits Hamiltons auto heel blijft, wint hij de race. Hij stampt er zelfs nog even de snelste ronde van de race uit. Vettel lijkt genoegen te nemen met het tweede treetje op het podium.

Nog vijf ronden

61/66: Vettel kent een hachelijk momentje als hij wordt opgehouden door achterblijver Felipe Massa. Hij kan Hamilton niet bedreigen: de voorsprong van de Mercedes-coureur loopt op. De zege kan Hamilton amper nog ontgaan.

Nog tien ronden!

56/66: De slotfase van de race is nu toch echt begonnen. Hamilton leidt nog altijd, zo'n 3,5 sconde achter hem rijdt Vettel op de tweede plek. Beide coureurs hoeven normaal gesproken geen pitstop meer te maken. De vraag is nu of Vettel op zijn banden, die laat in de race waarschijnlijk sneller zijn dan die van Hamilton, nog een bedreiging kan gaan vormen voor de Brit.

Ferrari wint de harten voor zich

Hulde voor Ferrari. Een klein ventje met Ferrari-pet dat na Räikkönen vroege crash huilend werd gespot op de tribune, is uitgenodigd in de Ferrari-pits. Het mannetje mag op de foto met Räikkönen.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Aaaahw! Huilend Ferrari-jongetje ontdooit The Iceman ✌️ #Raikkonen #Ferrari #SpanishGP https://t.co/EWPw7bRYl9

Zo ging Hamilton Vettel voorbij

Het beslissende moment in de race? Wie weet. Hoe dan ook was de inhaalactie van Hamilton op Vettel prachtig!

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 En daar is Hamilton bij Vettel voor P1!! 👏 #Hamilton #Vettel #SpanishGP https://t.co/0MI8IYyYNw

Kernachtige Max over zijn uitvalbeurt: 'Pech'

"Pech." Dat is hoe Max Verstappen zijn vroege uitvalbeurt treffend analyseert bij Ziggo Sport. "Ik zag die Ferrari opeens naar links ketsen. Ik liet nog een beetje ruimte. Het had ook heel goed kunnen uitpakken, dan had ik meteen twee man te pakken", zegt de teleurgestelde Nederlander. "Jammer genoeg scoren we geen punten. We gaan weer verder."

Hamilton aan de leiding! Hij pakt Vettel!

44/66: Hamilton doet het! Na rondenlang haast centimeters achter Vettels Ferrari te hebben gereden, haalt Hamilton de Duitser aan het einde van het rechte stuk in. Het Spaanse publiek gaat uit zijn dak.

"Ik maakte geen kans", zegt Vettel op de boordradio. "Wacht maar af, hij krijgt het straks nog lastig op zijn banden", antwoordt het team aan Vettel, die de slijtvastere medium-banden onder zijn bolide heeft. Hamilton rijdt op soft-banden, die nu sneller zijn, maar eerder dan die van zijn concurrent last zullen krijgen van slijtplekken. Dan kan Vettel mogelijk weer terug komen.

Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 44/66: HAM retakes the lead! #SpanishGP 🇪🇸 #F1 https://t.co/tTQoMqKNH7

Bottas gaat kapot

40/66: Teleurstelling voor Valtteri Bottas. De coureur die twee weken geleden zijn eerste GP won, moet nu de strijd staken omdat zijn auto kapot is. De Fin heeft de rokende bolide langs de kant van het circuit geparkeerd. Het lijkt iets met de motor of de turbo te zijn. Er moet al een probleem geweest zijn met Bottas' wagen: hij was de hele race al erg langzaam. Ricciardo is nu derde.

Vettel stopt, houdt nét de leiding!

38/66: Billenknijpen geblazen! Vettel maakt een ronde na Hamilton ook zijn tweede stop, en weet nét de leiding vast te houden. De coureurs gaan zij aan zij de eerste bocht in, en raken elkaar licht. Hamilton blijft vlak onder de staart van Vettel hangen. De strijd om de leiding is spannend!

Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 38/66: 😱 What a moment! VET and HAM touch at Turn 1 as German returns to track after pitting #SpanishGP 🇪🇸 #F1 https://t.co/g2meTYc8sy

Tweede stop voor Hamilton

37/66: Net als de Virtual Safety Car ten einde komt, gaat Hamilton de pits in voor zijn tweede pitstop. De Brit is waarschijnlijk niet tevreden over het tempo dat hij op zijn medium-banden kan rijden - zo zal hij Vettel niet snel inhalen. Nu heeft hij weer soft-banden onder zijn Mercedes. Hamilton valt terug naar twee. Nog 29 ronden tot aan de finish. Kan Hamilton het halen zonder nog een keer te stoppen voor verse banden?

Botsing! Einde race voor Stoffel Vandoorne

35/66: Grote beginnersfout van de Belg Stoffel Vandoorne. Hij ziet in de eerste bocht niet hoe Felipe Massa hem aan de binnenkant inhaalt. Vandoorne stuurt in, raakt Massa en belandt in het grind. Weer een moeilijk moment in een niet al te fortuinlijk debuutseizoen voor Vandoorne, die niettemin als groot talent wordt gezien. De Virtual Safety Car wordt ingeschakeld om Vandoornes McLaren op te ruimen: alle coureurs moeten verplicht op laag tempo rijden en mogen niet inhalen.

Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 34/66: VAN is OUT after clashing with MAS at Turn 1 #SpanishGP 🇪🇸 #F1 https://t.co/kSxXe9ijut

De stand halverwege

33 ronden gereden, 33 ronden te gaan. Dit is de stand:

Twitter avatar C4F1 Channel 4 F1® Top ten at half-distance: VET ☝️
HAM 🔨⏱️
BOT 🤖
RIC 👞
PER 👏
OCO 📸
WEH 👀
HUL
MAG
SAI 🚧 #SpanishGP #C4F1 https://t.co/N46UwkJQ3U

Hamilton worstelt

31/66: Hamilton rijdt op een andere bandensoort dan Vettel. Zijn medium-rubber gaat langer mee, maar is langzamer. Daardoor loopt Hamiltons achterstand op. Hij ligt nu ongeveer zeven seconden achter op Vettel.

Ook belangrijk: Hamilton gaat nog een keer naar de pits, vertelt zijn team hem over de boordradio. Dat betekent dat hij wellicht toch evenveel pitstops gaat maken als raceleider Vettel.

Vettel pakt de leiding!

25/66: Met een spectaculaire inhaalmanoeuvre, half over het gras, pakt Vettel de leiding van Bottas! Cruciaal voor Vettel, die waarschijnlijk een pitstop meer moet maken dan Hamilton. Daarom is het zaak dat hij het gat met Hamilton, die op P3 rijdt, zo groot mogelijk maakt.

Twitter avatar SkySportsF1 Sky Sports F1 🏎 Vettel ends up on the grass as he throws Bottas the dummy and gets past https://t.co/b3qcRtGXrA #SkyF1 #F1 https://t.co/q4ZtafmYRf

Hamilton ook naar de pits

21/66: Hamilton lijkt op een andere strategie te zitten dan Vettel. Hij maakt zijn eerste pitstop zeven ronden later dan de Duitser. In tegenstelling tot Vettel schakelt Hamilton over van de soft-banden naar de iets slijtvastere medium-banden, zodat hij in theorie geen pitstop meer hoeft te maken. Hamilton komt 8 seconden achter Vettel terug op de baan. Bottas leidt de race nu.

Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 22/66: HAM into the pits #SpanishGP 🇪🇸 #F1 https://t.co/W4c4C5pG0S

Kimi: Bottas had genoeg ruimte

Volgens Kimi Räikkönen had Valtteri Bottas, die de voor Verstappen fatale botsing in de eerste ronde in gang zette, alle ruimte.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Kimi Raikkonen bij @Jackontracks: 'Volgens mij had Bottas wel genoeg ruimte' #Raikkonen #Verstappen #SpanishGP https://t.co/8pCCl8U2Iy

Vettel naar de pits!

15/66: Raceleider Vettel komt de pits binnen! Hij wisselt naar een set soft-banden. Dat betekent dat hij sowieso nog één pitstop gaat maken, want hij moet verplicht nog op een andere bandensoort rijden. Vettel valt terug naar de vierde plek, Hamilton erft de leiding. Kan de Mercedes-coureur nu snel genoeg gaan om zijn Ferrari-rivaal voor te blijven, nadat hij straks zelf ook een pitstop heeft gemaakt?

Alonso stopt als eerste

13/66: Fernando Alonso maakt als eerste een pitstop. De Spanjaard hoopte voor eigen publiek te verrassen vanaf de zevende startplek, maar na een botsing met Felipe Massa in de eerste bocht vervloog die hoop. Nu ligt de McLaren-coureur veertiende.

Met drie naast elkaar - iets te veel

De herhaling van de start laat zien wat er fout ging: Verstappen, Räikkönen en Bottas wilden met zijn drieën naast elkaar door de eerste bocht. Dat paste niet. Bottas raakte het achterwiel van Räikkönen, die daardoor tegen het voorwiel van Verstappen aan werd gelanceerd. Kan gebeuren, zegt de wedstrijdleiding: Bottas krijgt geen straf.

Twitter avatar SkySportsF1 Sky Sports F1 🏎 It was Bottas who hit Raikkonen and knocked him into Verstappen. LIVE: https://t.co/8twy62hKM5 #SkyF1 #F1 #SpanishGP https://t.co/rDaljl0Bks

Vettel houdt Hamilton op afstand

7/66 ronden: In de eerste ronden van de race houdt Vettel Hamilton op afstand. Het verschil schommelt rond de 2,5 seconde. Daarmee zit Hamilton te ver weg om het inhaalhulpje DRS te kunnen gebruiken. Derde man Bottas ligt al bijna 8 seconden achter op de leiding.

Einde verhaal voor Max

Het zit erop voor Max Verstappen, al na één ronde. Zijn tweede uitvalbeurt in vijf races. De wielophanging van de Red Bull is te beschadigd geraakt bij de botsing met Räikkönen.

Vettel aan kop

Sebastian Vettel heeft Lewis Hamilton verschalkt bij de start, hij leidt nu de race. Hamilton is tweede, voor zijn teamgenoot Bottas. Na het wegvallen van Räikkönen en Verstappen heeft Ricciardo de vierde plek geërfd. De Force India's liggen op de plekken vijf en zes. Ook thuisfavoriet Fernando Alonso schoot vanaf zijn zeven startplek van het asfalt: hij is nu elfde.

Verstappen van de baan!

Max Verstappens race lijkt direct na de start in duigen te vallen. Hij krijgt een beuk van Kimi Räikkönen, schiet rechtdoor in de eerste bocht en moet stapvoets verder. Voor Räikkönen zit de race er, met een gebroken voorwiel, op.

Opwarmronde

De opwarmronde is onderweg. Nog een minuut of twee, dan gaat het los.

De WK-stand

Voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje is dit de stand in het wereldkampioenschap:
1. Sebastian Vettel (Ferrari), 86 punten
2. Lewis Hamilton (Mercedes), 73
3. Valtteri Bottas (Mercedes), 63
4. Kimi Räikkönen (Ferrari), 49
5. MAX VERSTAPPEN (Red Bull), 35
6. Daniel Ricciardo (Red Bull), 22

Voorbeschouwing: wint Max opnieuw in Barcelona?

Zoals bij elke race, blikte NRC afgelopen week met oud-Formule 1-coureur en autosportkenner Jan Lammers vooruit. Maakt Max Verstappen kans zijn kunststukje van vorig jaar te herhalen?

Bekijk hier de video.

Er wordt ook gevoetbald

Sportfans die ook met een schuin oog de ontknoping in de Eredivisie in de gaten willen houden, kunnen hier het voetbal-liveblog van NRC in de gaten houden.

Oranjefans overal

Veel Nederlanders zijn afgereisd naar Barcelona, in de hoop dat Verstappen zijn stunt van vorig jaar herhaalt.

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Shout out to all our fans at the #SpanishGP! 🙌 Get your race messages in for the Bulls using the tag #RBwall https://t.co/hKFpWtEZEZ

De startopstelling

Lewis Hamilton, de drievoudig wereldkampioen in dienst van Mercedes, veroverde gisteren zijn tweede pole position van het seizoen. Achter hem start WK-leider Sebastian Vettel (Ferrari) op de tweede plek. Mercedes-rijder Valtteri Bottas, die twee weken geleden zijn eerste GP won, is derde. Op de vierde plek staat in zijn Ferrari Bottas' landgenoot Kimi Räikkönen.

Daarachter vertrekken Max Verstappen en diens teamgenoot bij Red Bull Daniel Ricciardo. Fernando Alonso, de grote favoriet van het thuispubliek, zorgde voor een kleine sensatie door in zijn gebrekkige McLaren-Honda de zevende startplek op te eisen.

Even bijpraten

Heb je nog nooit een Formule 1-race gekeken, of wil je gewoon even zorgen dat je kennis over de sport up to date is? Lees dan de handige F1-gids van NRC!

Lekker weertje

De zon schijnt boven het Circuit de Barcelona-Catalunya. Nog twintig minuten!

Twitter avatar F1 Formula 1 #SPANISHGP 🇪🇸 Air 24°C (💨 9 mph)
Track 43°C 👌 #F1 https://t.co/xeVMlcBxLf

Verbeterde auto's, nieuwe kansen

De Grand Prix van Spanje is traditioneel de eerste Europese wedstrijd van het seizoen. Relatief dichtbij de hoofdkwartieren van de raceteams, die daardoor allerlei verbeterde onderdelen voor hun auto's kunnen meenemen. Voor Max Verstappens Red Bull-team is de noodzaak hoog: de blauwe bolide kwam in de eerste vier races veel tekort ten opzichte van Mercedes en Ferrari.

Hoewel die renstallen ook niet stil hebben gezeten, leek Verstappen gisteren in zijn verbeterde Red Bull inderdaad wat dichterbij zijn rivalen te zijn gekomen. In de kwalificatie, waar hij zich als vijfde op de startopstelling plaatste, was het verschil met de kop van het veld nog maar een halve seconde.

Lees ook: Een vijfde startplek die Verstappen, en Red Bull, hoop geeft

Welkom

Welkom in dit liveblog over de Grand Prix van Spanje! De Formule 1 is in Barcelona, terug op het circuit waar Max Verstappen vorig jaar zijn historische eerste overwinning pakte. De race start om twee uur en gaat over 66 ronden. NRC houdt je op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen!