Kustwacht redt 484 vluchtelingen op zee

De eerste maanden van dit jaar is er een flinke stijging van het aantal vluchtelingen die via de Middellandse Zee probeerden richting Europa te vluchten.

Archiefbeeld van een vluchtelingenboot voor de Libische kust.
Archiefbeeld van een vluchtelingenboot voor de Libische kust. Foto: Andreas Solaro / AFP

Reddingswerkers hebben zaterdag 484 vluchtelingen van de Middellandse Zee gered, zo meldt persbureau Reuters. Voor zeven vluchtelingen kwam de redding te laat, zij overleefden de oversteek niet.

Schepen van hulporganisaties, de Italiaanse marine en de kustwacht troffen de migranten aan op vier rubberen boten. Verdere informatie werd niet gedeeld.

De oversteek vanaf Libië, ook wel de Centraal Middellandse Route genoemd, staat bekend als de meest gevaarlijke. Afgelopen week raakte nog een boot met 250 vluchtelingen vermist; voor hun leven wordt gevreesd.

Flinke stijging aantal vluchtelingen

Meer dan 45.000 vluchtelingen probeerden dit jaar om via de Noord-Afrikaanse kust de Italiaanse eilanden te bereiken. Volgens De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is dit een stijging van 40 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Er werden tot op heden 1.222 doden geteld.

De meeste vluchtelingen komen uit Nigeria, Bangladesh en Guinee.