Groot-Brittannië trekt extra geld uit na cyberaanval ziekenhuizen

De minister van Defensie stelt 50 miljoen pond beschikbaar om ziekenhuizen beter te beschermen tegen online aanvallen.

Een vestiging van de Britse 'National Health Service' in Londen.
Een vestiging van de Britse 'National Health Service' in Londen. Foto Ben Stansall/AFP

De Britse regering stelt 50 miljoen pond (ruim 58 miljoen euro) beschikbaar om ziekenhuizen beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Dat heeft de Britse minister van Defensie Fallon zondag gezegd in een interview met de BBC. Directe aanleiding is de grootschalige cyberaanval van vrijdag, die de computersystemen van enkele Britse ziekenhuizen gijzelde. Daardoor werd ziekenhuisinformatie onbereikbaar en konden er geen nieuwe patiënten geholpen worden.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) .@Conservatives‘ Sir Michael Fallon says government is spending money on bolstering NHS cyber defences… https://t.co/Q1tEPqTBVU

Het geld is bedoeld om te zorgen dat de verouderde Windows-computersystemen worden vernieuwd, en beter worden beschermd tegen aanvallen van buitenaf. In totaal trekt de Britse overheid bijna 2 miljard pond(ongeveer 2,35 miljard euro) uit voor een betere bescherming van overheidssystemen tegen cyberaanvallen.

Lees ook: Vier vragen over het wereldwijde hack

Ransomware

Vrijdag legde een wereldwijde cyberaanval computersystemen in landen over de hele wereld plat. 200.000 slachtoffers in 150 landen (waaronder de Verenigde Staten, China en Taiwan) werden geconfronteerd met zogenoemde gijzelingssoftware, waarbij gebruikers geld moeten betalen om hun computer opnieuw te laten opstarten en hun bestanden terug te krijgen.

Kijk live mee: Zoveel verdienen de cybercriminelen achter WannaCry

Wie er achter de aanval zit is nog niet duidelijk. Europol vreest dat er maandag nog meer mensen slachtoffer zullen worden van de aanval, omdat de gijzelingssoftware zich dan weer makkelijker kan verspreiden via werkcomputers die aan staan.

Hoewel in Nederland nauwelijks slachtoffers zijn, waarschuwde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ook specifiek organisaties uit zogeheten vitale sectoren, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen en water-, gas-, en elektriciteitsvoorziening.