Deze 15 mannen maakten Feyenoord kampioen

Eredivisie Feyenoord is voor het eerst sinds 1999 weer kampioen van de eredivisie. Deze 15 mannen vormden de harde kern die verantwoordelijk waren voor dit succes.

De coach: Giovanni van Bronckhorst

De sinds 2015 aangestelde oud-speler en oud-international bleef de afgelopen seizoenen rustig, óók als zijn team 7 wedstrijden achtereen verloor. Toen Van Bronckhorst begon als Feyenoord-coach had hij op geen enkel niveau ervaring opgedaan als hoofdtrainer. In zijn eerste jaar leerde hij veel, ook van zijn fouten. Dit seizoen liet hij op een aantal cruciale momenten zien een topcoach in spé te zijn.

De keeper: Brad Jones

Jones kwam in de zomer van 2016 transfervrij over van NEC nadat Feyenoords vaste doelman Kenneth Vermeer zwaar geblesseerd was geraakt. Jones moest gelijk zijn plek innemen. In de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen PSV was Jones erg belangrijk. Hij bouwde op, bokste ballen weg en hield Feyenoord op de been. Ook in andere wedstrijden verrichtte hij cruciale reddingen.

Lees ook: Eerherstel van het instituut Feyenoord, na de diepe val

De topscorer: Nicolai Jørgensen

De Deense aanvaller scoorde dit seizoen 21 keer en is daarmee topscorer van de eredivisie. Hij kwam halverwege 2016 voor 3,5 miljoen euro over van FC Kopenhagen. In de wedstrijd tegen Vitesse in april maakte hij beide doelpunten, waarna het kampioenschap zo goed als zeker was.

De aanvoerder: Dirk Kuijt

De 104-voudig oud-international nam Feyenoord vaak mee op sleeptouw. Hij eindigde dit seizoen op de bank, maar was cruciaal voor de rust en stabiliteit in het team.

De rechtsback: Rick Karsdorp

Karsdorp maakte dit seizoen duidelijk waarom hij een geschikte opvolger was voor Daryl Janmaat. De pas 22-jarige verdediger is haast een extra vleugelaanvaller bij de omschakeling.

De stille kracht: Jens Toornstra

Hij kwam over van FC Utrecht en scoorde dit seizoen alleen nog maar in de Kuip. Toen het in de tweede seizoenshelft wat minder ging met Feyenoord, zorgde hij dat het team toch goed vooruit kwam. Hij scoorde dit seizoen tot nu toe 14 keer.

De opgeleefde: Eljero Elia

In 2010 speelde Elia de WK-finale maar hij zakte daarna weg. Toen hij bij Feyenoord kwam, was hij het eerste jaar soms nog zoekende, maar dit seizoen was hij regelmatig een van de gevaarlijkste aanvallers.

De spits op de bank: Michiel Kramer

Hoewel Kramer dit seizoen veel op de bank zit (Jørgensen krijgt de voorkeur), was de lange spits twee keer wel zeer belangrijk. Uit tegen NEC scoorde hij de 2-1 en tegen Utrecht scoorde hij in de 99e minuut de 3-3.

De centrale verdediger: Eric Botteghin

Botteghin maakte dit seizoen de meeste speelminuten van alle spelers. Hij stond in totaal 3060 minuten op het veld. De Braziliaan scoorde tegen FC Twente de 0-1 en is ijzersterk samen met Jan-Arie van der Heijden.

De centrale verdediger II: Jan-Arie van der Heijden

Vorig seizoen zat Van der Heijden veel op de bank. Omdat Sven van Beek dit seizoen zwaar geblesseerd was, stond Jan-Arie vaak in de basis. De ex-Ajacied vormde samen met Botteghin een sterk duo achterin.

De middenvelder: Karim El Ahmadi

Als Kuijt niet in het veld staat, draagt El Ahmadi de aanvoerdersband. Samen met Toornstra zorgde hij dit seizoen voor een stevige as. Bij veel polls staat hij bovenaan als het gaat om hoogst gewaardeerde middenvelder van dit seizoen. Toornstra komt gelijk achter hem.

De middenvelder: Tonny Vilhena

Met zijn opvallende kapsel is Vilhena niet te missen op het veld. Eigenlijk zou Vilhena transfervrij vertrekken, maar door de ziekte van zijn moeder besloot hij bij te tekenen.

De huurling: Steven Berghuis

Voor 6,5 miljoen werd Berghuis van AZ verkocht aan het Engelse Watford, maar in augustus 2016 verhuurde de Engelse club hem aan Feyenoord. Hij maakte twee belangrijke doelpunten in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle waardoor Feyenoord nog gelijkspeelde na een 2-0 achterstand.

De linksback: Terence Kongolo

De 23-jarige verdediger scoorde dit seizoen eenmaal en zorgde er vaker voor dat zijn team weinig tegendoelpunten hoefde te incasseren. Hij is met name in luchtduels en slidings erg sterk.

De onbekende nieuwkomer: Bart Nieuwkoop

Toen Daryl Janmaat vertrok, verscheen Karsdorp, opgeleid bij Feyenoord. Toen Karsdorp geblesseerd raakte, was daar opeens de 21-jarige Bart Nieuwkoop, óók uit de eigen jeugd.

Foto’s ANP