SPD fors onderuit in Noordrijn-Westfalen

De CDU viert de waarschijnlijke overwinning in Noordrijn-Westfalen.
De CDU viert de waarschijnlijke overwinning in Noordrijn-Westfalen. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Bij deelstaatverkiezingen in de Duitse staat Noordrijn-Westfalen gaat de sociaaldemocratische SPD fors onderuit, zo blijkt uit de resultaten die op maandagochtend bekend werden. In de voorlopige verkiezingsuitslag zakt de SPD, die traditioneel de grootste is in Noordrijn-Westfalen, naar 31,2 procent van de stemmen, een verlies van bijna acht procent.

De christendemocratische CDU presteert juist boven verwachting. De partij van bondskanselier Angela Merkel werd de grootste met 33 procent van de stemmen.

Twitter avatar WDR WDR aktuell Landtagswahl in NRW: Hier ist die erste Hochrechnung des Abends. #NRWLTW17 #ltwnrw #ltw2017NRW https://t.co/9hghHXggao
Lees ook: Nieuwe nederlaag stort SPD in crisis

Het is de derde nederlaag op rij voor de sociaaldemocraten, die bij eerdere deelstaatverkiezingen in Saarland en Sleeswijk-Holstein ook al onderuit gingen. Met het aantreden van een nieuwe partijleider in de persoon van Martin Schulz begin dit jaar hoopte de partij aan populariteit te winnen. Maar hoewel de SPD in peilingen aanvankelijk een flinke sprong maakte, bleef daadwerkelijk resultaat bij de afgelopen verkiezingen uit. De vooruitzichten voor de landelijke Bondsdagverkiezingen die in september worden gehouden zijn hiermee op een dieptepunt beland.

De nederlaag is met name een hard gelag voor de huidige minister-president van Noordrijn-Westfalen, de populaire SPD-politica Hannelore Kraft. Toen Schulz er in de peilingen nog uitstekend voor stond merkte hij op dat wanneer Kraft de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen zou winnen, hijzelf de Bondsdagverkiezingen zou winnen. Het liep anders. Even na het bekend worden van de prognose maakte Kraft zondagavond bekend terug te treden als leider van de SPD in de deelstaat.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Dringende vraag voor SPD - wie heeft in de partij nog een idee hoe de kar uit de modder getrokken kan worden - voor verkiezingen september?
Lees ook: Van SPD naar AfD: ‘Verrader van arbeiders’ staat op z’n deur

Coalitie

Ook de Groenen verliezen in Noordrijn-Westfalen, en gaan van 11 procent naar 6,4 procent van de stemmen. De liberale FDP wist juist beter te scoren dan vijf jaar geleden, met een groei van rond de 4 procentpunt. Vooralsnog lijkt dat resultaat onvoldoende om samen met de CDU één regering te kunnen vormen. De kleine linkse partij Die Linke miste net de kiesdrempel van 5 procent.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Positie Merkel in eigen partij nu ook versterkt, na deze overwinning van de CDU in noordrijn-westfalen: derde zege in deelstaat op rij

De rechts-populistische partij Alternative fur Deutschland haalt volgens de voorlopige uitslag 7,4 procent van de stemmen en komt daarmee voor het eerst in het parlement van de deelstaat.