Reportage

Het sneeuwt weer iepenzaadjes

Springsnow Het sneeuwt weer volop iepenzaadjes in de stad; de Amsterdamse lente is nu echt begonnen. Springsnow staat er jaarlijks bij stil.

Iepensneeuw in Amsterdam, begin mei dit jaar.
Iepensneeuw in Amsterdam, begin mei dit jaar. Foto’s Simon Trel

Geen stad ter wereld kent zoveel iepen als Amsterdam: er staan er maar liefst 77.000. Vooral langs de grachten, maar ook in alle andere stadsdelen. Elk jaar tussen eind april en eind mei laten deze bomen massaal hun zaadjes vallen, die door de stad dwarrelen en zich soms tot een halve meter ophopen.

Springsnow, dat de aandacht vestigt op deze lentesneeuw, is het initiatief van kunstenaarsduo Saskia Hoogendoorn (44) en Lieuwe Martijn Wijnands (47) van Studio Tijdmakers. Met verschillende activiteiten willen zij mensen inspireren meer oog te krijgen voor dit unieke, Amsterdamse natuurverschijnsel. Een route voert langs de hoogste, de scheefste, de kleinste en de oudste iep. Een tentoonstelling in het Amstelpark toont iepenzadenfotografie van Maartje Jaquet en poëzie van Ronald M. Offermans, er worden speciale iepensneeuw-wandelingen met gids georganiseerd, en iedereen kan meedoen met ‘Catch the Springsnow’ door foto’s te delen via Facebook of Twitter (#springsnow).

Hoogendoorn en Wijnands kwamen in 2011 op het idee van Springsnow toen ze op een terras een kopje koffie dronken. „Opeens waren we ons ervan bewust dat de iepensneeuw hét symbool van de lente in Amsterdam is”, vertelt Hoogendoorn. „In wereldsteden zoals Tokyo of Washington wordt de lente gevierd met de bloei van de Japanse kers. Wij wilden hetzelfde doen, maar dan met iepensneeuw.” Hoogendoorn en Wijnands werken elk jaar samen met kunstenaars om een ode te brengen aan de iep. Dit jaar ontwikkelden ze samen met Barentsz Urban Fabric een Springsnow shawl; eerder brachten ze het parfum ‘Eau d’Amsterdam’ op de markt, „een fris mengsel van de geur van de blaadjes en het hout van de iep”. Hoogendoorn: „Als je hem op je huid sprayt, ruik je eerst het frisse groen van het blad, en zodra die vervliegt komt de geur van het iepenhout boven.” Amsterdammers zijn onbewust altijd omringd door deze geur, maar ze worden zich daarvan vaak pas bewust als ze hem voor het eerst via het parfum ruiken, zegt ze.

Dit jaar speciale aandacht voor Johanna Westerdijk, de eerste vrouwelijke hoogleraar die 100 jaar geleden veel onderzoek deed naar de iepenziekte en resistentie daartegen. Er is onder andere een wandeling speciaal voor wetenschappers die zich bezighouden met Westerdijks werk. Hoogendoorn: „Dankzij haar staan er nu nog zoveel iepen in de stad.”

Iepenwandeling (8,5 km), gratis te downloaden; donderdag 18 mei 11.00 uur: wandeling met gids (start iepenarboretum, naast Eye); expositie Rietveldhuisje Amstelpark t/m zondag 21 mei. www.springsnow.nl