Cyberaanvallen in tientallen landen

Gijzelsoftware Criminelen hebben vrijdag computersystemen in tientallen landen platgelegd met behulp van ransomware. Zestien Britse ziekenhuizen werden als eerste getroffen.

Een wereldwijde cyberaanval heeft in tientallen landen computersystemen platgelegd. Vrijdag werd bekend dat zeker zestien Britse medische instellingen zijn getroffen. Later kwamen daar talloze andere ICT-systemen bij in onder meer Rusland, China, de VS, Brazilië en een aantal Zuid-Europese landen.

De aanvallen verlopen via zogeheten ransomware onder de naam ‘Wannacry’, waarbij gebruikers geld moeten betalen om hun computer opnieuw te kunnen opstarten.

De software zou zijn verspreid via het netwerk van de Spaanse telecomaanbieder Telefónica, aldus de Spaanse krant El Mundo. Telefónica bevestigt dat honderden computers besmet zijn geraakt met het virus.

Naar aanleiding van de aanval is in Spanje een speciaal veiligheidsprotocol in werking getreden om belangrijke delen van de infrastructuur te beschermen in de energie-, de transport- en de bankensector en bij telecommunicatiebedrijven.

Voor zover bekend is Nederland niet getroffen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt wel op te letten bij het openen van e-mail.

In de afgelopen jaren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van ransomware. Criminelen ‘gijzelen’ hiermee computers of smartphones door spamberichten te versturen. De internetcriminelen eisen geld. Betaal je niet, dan kun je je computer niet meer in of wordt de inhoud ervan onbruikbaar gemaakt, zo luidt vaak het dreigement.

Nadat bekend werd dat ziekenhuizen in Engeland waren getroffen, vroeg oppositiepartij Labour de Britse regering opheldering over de aanval.

Volgens woordvoerder gezondheidszorg Jonathan Ashworth toont het incident de risico’s die verbonden zijn aan de digitale systemen in het gezondheidsstelsel. „De overheid moet eerlijk zijn over wat er is gebeurd en welke maatregelen ze nemen voor bescherming van de patiënten”, zei hij.

De Britse premier Theresa May bevestigt dat de cyberaanval op de National Health Service (NHS) deel uitmaakt van een bredere internationale aanval. Er zijn volgens haar geen aanwijzingen dat informatie over patiënten is buitgemaakt.

De aanval op zeker zestien ziekenhuizen in Engeland begon rond 12.30 uur lokale tijd met een storing in al hun systemen, waardoor de computers niet meer gebruikt konden worden. Hierdoor moesten patiënten op de spoedeisende hulp worden overgeplaatst en konden andere patiënten niet worden ontslagen. Mensen werd opgeroepen om alleen bij noodgevallen contact op te nemen. (NRC)

Ransomware pagina 9