China opent markten voor Amerika

Handelsrelatie VS en China Amerika krijgt met zijn financiële diensten, vlees en gas toegang tot de Chinese markt. De relaties tussen de twee landen zijn verbeterd.

Na een campagnejaar van snoeiharde kritiek op China heeft president Trump gedaan gekregen dat de Chinese markten voor Amerikaanse financiële diensten (creditcards), vlees en gas opengaan. Het Witte Huis stuurt vandaag ook een hoge delegatie naar de ‘Eén Gordel, Eén Weg’-top van 131 landen en 70 instellingen, zondag in Beijing.

De vrijdag gesloten Amerikaans-Chinese overeenkomst is een duidelijk bewijs dat de relaties tussen de eerste en de tweede economie van de wereld sinds de verkiezing van Trump en diens ontmoeting met president Xi Jinping in Mar-a-Largo snel aan het verbeteren zijn. Het feit dat de Amerikaanse president zijn belangrijkste Witte Huis-adviseur, Matthew Pottinger, naar Beijing stuurt, wordt opgevat als symbolische politieke steun voor Xi Jinpings ‘Eén Gordel, Eén Weg’, ook wel de nieuwe 21-ste eeuwse Zijderoute genoemd.

China (overheden, ontwikkelings- en commerciële banken, provincies en steden) investeert in de komende tien jaar 1000 miljard dollar in infrastructuur in Centraal- en Zuid-Azië, Afrika, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Op de grootste top ooit gehouden in Beijing wil Xi duidelijk maken dat het project waar hij al zijn prestige aan verbonden heeft brede steun geniet. Steun van de VS was weliswaar niet doorslaggevend, maar wel van belang voor besluitvorming in de internationale financiële instellingen over deelname in de financiering.

Het akkoord over toegang tot de Chinese markten voor financiële diensten is voor bedrijven als Visa en MasterCard een doorbraak en ook de Amerikaanse gasindustrie reageerde vrijdag opgetogen. De overeenkomst over Amerikaans vlees maakt een einde aan een dertien jaar oud geschil. China is een land van vleeseters geworden en daardoor de grootste en snelst groeiende markt ter wereld.

China krijgt daarvoor terug dat de VS niet langer Chinese investeringen in strategische bedrijven en sectoren zal blokkeren. Chinese investeerders, waaronder staatsbedrijven, zullen niet anders behandeld worden dan Canadese en Europese investeerders, is de afspraak.

Een nieuwe zijderoute pagina E8-9