Zeker 25 doden bij aanslag op senator Pakistan

De vicevoorzitter van de senaat Abdul Ghafoor Haideri raakte gewond. De aanslag vond plaats in de onrustige regio Baluchistan.

Een archiefbeeld van Ghafoor Haideri tijdens een anti-Amerika bijeenkomst in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.
Een archiefbeeld van Ghafoor Haideri tijdens een anti-Amerika bijeenkomst in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Foto Mian Khursheed/ Reuters

Zeker vijfentwintig mensen zijn omgekomen bij een explosie in het zuidwesten van Pakistan. Ook raakten 35 mensen gewond. Het vermoedelijke doel van de aanslag was de vicevoorzitter van de Pakistaanse senaat. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

Senator Abdul Ghafoor Haideri raakte gewond bij de aanslag, zo liet hij weten aan persbureau Reuters.

“Mijn konvooi was op weg naar Mastung toen er een explosie plaatsvond. Er zijn hierbij veel slachtoffers gevallen.”

Haideri is lid van de Jamiat e Ulema Islam, een sunnitisch-islamistische partij dat onderdeel is van de regering van premier Nawaz Sharif.

Aanslag in onrustige regio Baluchistan

De aanslag vond plaats in de zuidwestelijke regio Baluchistan op ongeveer 50 kilometer afstand van de provinciale hoofstad Quetta. Volgens de plaatselijke politie betrof het een zelfmoordaanslag. Onder de doden is de chauffeur van Haideri.

In de onrustige regio Baluchistan, dat grenst aan Afghanistan en Iran, zijn meerdere militante groeperingen actief. Ze strijden al een aantal decennia tegen de centrale overheid voor meer inkomsten uit de gasrijke regio. Ook de Talibaan en andere islamitische militanten opereren in Baluchistan. Eind november vielen er 52 doden bij een aanslag van IS op een gebedsplaats van soefi-moslims.

Locatie van de aanslag: