ThuiskokRozijnenkoeken

Bij Italiaanse toetjes moet je toch al snel denken aan tiramisu, maar zowaar, daar is geen recept van te vinden in Osteria. Blijkbaar is het geen toetje dat in een landelijke herberg wordt geserveerd. Ik kon dus op zoek naar een andere afsluiting van de maaltijd en kwam uit bij deze typisch Sardijnse koekjes, die ik een keer heb gegeten toen ik op vakantie was in Alghero, een stad in het noordwesten van het Italiaanse eiland. Ze worden pabassinas genoemd, naar het Italiaanse woord voor rozijn, pabassa.

Leg de bloem in een bergje op het werkvlak,maak een kuiltje in het midden en doe daar de in melk geweekte gist en gesmolten reuzel in. Kneed goed door. Meng alle andere ingrediënten door de massa en kneed lang en krachtig tot een vrij stevig deeg. Maak er een rechthoekige klomp van en rol die uit tot ongeveer anderhalve centimeter dikte. Snijd het deeg in ruitjes. Bestrijk de pabassinos met olie, leg ze op een bakblik en bak ze 50 minuten in een matig warme oven. Bestrijk ze, naar keuze, met glazuur van poedersuiker en anijslikeur of brandy en versier de bovenkant met bijvoorbeeld taartconfetti (in het Sardisch sa traggèra genoemd).