Rechtbank: jongen (12) hoeft geen gedwongen chemokuur te ondergaan

Kort geding

Een 12-jarige jongen die is geopereerd aan een hersentumor hoeft niet tegen zijn zin een chemokuur te ondergaan. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar vrijdagochtend besloten. De vader wilde via een kort geding afdwingen dat de gezinsvoogd van de jongen, Stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers uit Alkmaar, alsnog vervangende toestemming zou geven voor behandeling.

De zaak draait om de 12-jarige David die een hersentumor had en onlangs is geopereerd en bestraald. Met een vervolgbehandeling met chemo heeft hij 75 tot 80 procent overlevingskans, zonder chemokuur 50 procent, volgens de dagvaarding. Maar de jongen wil de vervolgbehandeling niet omdat hij lijdt onder zijn ziekte en opziet tegen de bijwerkingen.

De ouders zijn jaren geleden gescheiden, David woont bij zijn moeder. Zij heeft vertrouwen in alternatieve genezing en wilde aanvankelijk niet meewerken met de eerste behandeling na de operatie. De jongen is hierop tijdelijk uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld van de gezinsvoogd. Later heeft de moeder haar medewerking aan verdere behandeling toegezegd.

De rechter begrijpt de „vraagtekens” van de vader, maar ziet geen wettelijke ruimte om Davids wens niet te respecteren. Kinderen van 12 tot en met 15 jaar met een „weloverwogen wens” mogen zelf besluiten over hun behandeling volgens een uitzondering in de wet. „Ook in levensbedreigende situaties” moet worden gerespecteerd dat deze beslissing door een kind wordt genomen, volgens de rechter.

Morgen in NRC Weekend: Het verhaal van beide ouders