Oud-ministers mogen twee jaar niet lobbyen

Ex-bewindspersonen mogen niet meer op hun oude ministerie lobbyen.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Ministers en staatssecretarissen mogen in de twee jaar na hun vertrek uit de politiek voortaan niet meer lobbyen op hun oude ministerie. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten na een voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Het lobbyverbod moet volgens Plasterk “voorkomen dat bewindspersonen hun kennis en positie op onwenselijke wijze benutten voor de belangen van een organisatie waar zij na hun aftreden gaan werken”. Nu komen oud-ministers soms als vertegenwoordiger van een belangenorganisatie weer aan tafel op hun oude ministerie, bijvoorbeeld om invloed uit te oefenen op een nieuwe wet. Voortaan mogen ministeries hen niet meer uitnodigen.

Lees ook: Minister af? Dan even niet lobbyen bij eigen departement

Er is al langer kritiek op voormalig bewindspersonen die na hun vertrek uit de actieve politiek als lobbyist aan de slag gaan. Zo kwam voormalig CDA-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings aan tafel op zijn oude ministerie als topman van KLM. Vorig jaar kwam Ben Bot, voormalig CDA-minister van Buitenlandse Zaken, in opspraak om zijn lobbywerk.

Lees ook: Minister protesteerde over werkwijze lobbyist Ben Bot

In het plan van minister Plasterk zitten wel twee uitzonderingen op het verbod. Tijdens handelsmissies naar het buitenland mogen ex-bewindspersonen wel lobbyen. Daarnaast kan de secretaris-generaal van een ministerie een uitzondering maken.