Milieu

Omwonenden Dordtse chemiefabriek stonden inderdaad bloot aan hoge concentratie gifstof

Omwonenden van de chemiefabriek Chemours, voorheen Dupont, in Dordrecht zijn inderdaad jarenlang blootgesteld aan een hoge concentratie van de giftige stof perfluoroctaanzuur (PFOA). Dat schrijft demissionair staatssecretaris Dijksma (Milieu, PvdA) donderdag in een Kamerbrief op basis van een rapport van het RIVM. Het milieu-instituut onderzocht de concentratie PFOA-waarden in het bloed van 382 personen om de resultaten van eerdere berekeningen te testen. Mensen die lang dicht bij de fabriek woonden, bleken inderdaad hogere bloedwaarden hebben dan de mensen die verder weg woonden of die minder lang in de omgeving woonden. Bij achttien mensen, 4,7 procent van de deelnemers, was de waarde hoger dan de gemiddelde maximale waarde. Welke gevolgen de blootstelling heeft, is niet duidelijk omdat niet bekend is bij welke concentratie de stof schadelijk is. (NRC)