VS overwegen verbod op laptops in vliegtuigen uit te breiden naar Europa

Luchtvaart Op dit moment geldt er al een verbod op laptops op vluchten vanuit acht landen in het Midden-Oosten en Afrika, bedoeld om het gevaar van terroristische aanslagen tegen te gaan.

Het transatlantische traject wordt veel gebruikt door zakelijke reizigers.
Het transatlantische traject wordt veel gebruikt door zakelijke reizigers. Fotot iStock

Reizigers tussen Europa en de Verenigde Staten kunnen binnenkort wellicht geen laptop meer meenemen in het vliegtuig. De VS overwegen een verbod op het gebruik van alle elektronische apparaten groter dan mobiele telefoons op transatlantische vluchten. Dat heeft David Lapan, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, donderdag bevestigd tegenover internationale media. Een besluit is echter nog niet genomen, zei Lapan na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Europese luchtvaartmaatschappijen.

Op dit moment geldt er al een verbod op laptops op vluchten vanuit acht landen in het Midden-Oosten en Afrika, bedoeld om het gevaar van terroristische aanslagen tegen te gaan. De maatregel heeft grote impact op luchtvaartmaatschappijen uit die regio, zoals Emirates Airlines, bleek donderdag uit het jaarverslag van de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld (gemeten naar internationaal verkeer).

Het transatlantische traject is een van de drukste internationale vliegroutes en wordt veel gebruikt door zakelijke reizigers. Uitbreiding van het verbod naar Europa heeft naar verwachting grote gevolgen voor Europese branchegenoten, waaronder Air France-KLM. Een woordvoerder van KLM zegt:

„We zijn er druk mee bezig. We kijken wat de consequenties zijn en hebben contact met politici in Den Haag en Brussel. We weten nog niet of we onze passagiers een laptop gaan aanbieden tijdens de vlucht, we kijken naar alle opties. Iedereen bereidt zich voor, want vanaf de bekendmaking is er waarschijnlijk slechts 96 uur tot aan invoering.”

In een brief aan de Amerikaanse autoriteiten heeft de Europese Commissie om uitleg gevraagd over het voorgenomen laptopverbod.