Importheffingen

EU beschermt staalsector met nieuwe heffingen

De Europese handelsministers hebben donderdag in Brussel ingestemd met nieuwe maatregelen om ‘dumpingpraktijken’ aan te pakken. Demissionair minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) noemt het akkoord „goed nieuws” voor Tata Steel in IJmuiden. De maatregelen moeten de Europese staalindustrie beter beschermen tegen de invoer van goedkoop staal uit China. De Europese Commissie hanteert al allerlei heffingen maar scherpt nu de rekenmethode en de definitie van ‘dumping’ aan. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is tevreden. „We moeten zeker geen muur om Europa heen gaan bouwen, maar als er oneerlijke concurrentie plaatsvindt, moet Europa wel daadkracht kunnen tonen.” China ijvert in Brussel voor erkenning als markteconomie. Daar is de EU nog niet mee akkoord, maar de nieuwe maatregelen lopen daar al wel vast op vooruit. (ANP)