Europese Hof

Advies advocaat-generaal: Uber moet zich aan de regels voor taxibedrijven houden

De Uber-app.
De Uber-app. Foto Reuters

Uber is niet alleen een elektronische bemiddelingsdienst, het taxiplatform behoort óók tot de vervoersbranche. Dat stelde de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak die aangespannen was door Spaanse taxichauffeurs. Doordat Uber als een transportbedrijf wordt gezien, kan het worden verplicht om te voldoen aan wetten voor de vervoerssector.

De zaak draaide om de vraag of Uber een techbedrijf of een taxibedrijf is. De zaak werd aanvankelijk aangespannen vanwege de dienst Uberpop, waarmee iedereen met zijn eigen auto vervoer kon aanbieden.

Uberpop is al sinds de introductie controversieel. De dienst is in veel landen, waaronder Nederland, verboden. In Estland, Polen, Tsjechië, Noorwegen, Finland en Zwitserland is Uberpop nog wel actief.

Als de uitspraak van de advocaat-generaal wordt overgenomen door het Hof, kan het verstrekkende gevolgen voor Uber hebben. Het bedrijf wil zelf als webdienst worden gezien, waardoor het zich niet hoeft te houden aan de regels die voor vervoersvergunninghouders gelden.

Advocaat-generaal Maciej Szpunar was daar echter duidelijk over in zijn advies: Uber is een innovatief concept, maar behoort desondanks tot de vervoerssector.

Uber stelt in een reactie dat het zichzelf ziet als een onlinedienst en niet als een taxibedrijf, en dat het de definitieve uitspraak van het Europees Hof afwacht. Volgens Uber verandert er niet veel aan de huidige situatie in de meeste landen als dit advies opgevolgd wordt.

Het wachten is nu op een uitspraak van het Europees Hof. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Vaak wordt zo’n advies wel overgenomen bij de uitspraak. Die wordt over enkele maanden verwacht. (NRC)