Decembermoorden

Proces tegen Desi Bouterse gaat door na besluit Hof van Justitie

Het Decembermoordenproces in Suriname, met president Desi Bouterse als hoofdverdachte, kan worden hervat. Het Hof van Justitie in Suriname heeft het beroep van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de voortgang van het proces donderdag niet-ontvankelijk verklaard. Het proces draait om de moord, op 8 december 1982, op vijftien tegenstanders van het regime van toenmalig bevelhebber Bouterse. De zaak ligt nu weer bij de Krijgsraad. Bouterse had het OM vorig jaar opgedragen de vervolging te staken, met een beroep op een grondwetsartikel over staatsveiligheid. In januari noemde de Krijgsraad dat besluit onwettig. Daarop ging het OM in beroep. Eddy Wijngaarde, broer van een slachtoffer, noemt de uitspraak „heel belangrijk” voor de rechtsorde, die „nu weer geloofwaardig” begint te worden. (NRC)