Decembermoorden

Proces tegen Desi Bouterse gaat door na besluit Hof van Justitie

Het Decembermoordenproces in Suriname, met president Desi Bouterse als hoofdverdachte, kan worden hervat. Het Hof van Justitie in Suriname heeft het beroep van het OM tegen de voorgang van het proces donderdag niet-ontvankelijk verklaard. Het proces draait om de moord, op 8 december 1982, op vijftien tegenstanders van het regime van toenmalig bevelhebber Bouterse. De zaak ligt nu weer bij de Krijgsraad. President Bouterse had het OM vorig jaar opgedragen de vervolging te staken, zich beroepend op een grondwetsartikel over de staatsveiligheid. In januari noemde de Krijgsraad dat besluit onwettig. Daarop ging het OM in beroep. Eddy Wijngaarde, broer van een slachtoffer, noemt de uitspraak „heel belangrijk” voor de rechtsorde, die „nu weer geloofwaardig” begint te worden. (NRC)

    • Wim Brummelman