‘D66 heeft z’n sociale gezicht te weinig laten zien’

Lokale politiek De grootste partij in Amsterdam, D66, kiest een nieuwe leider. Alle kandidaten willen ‘links’ beleid.

D66 is sinds 2014 de grootste partij in Amsterdam. In een soms spijkerhard verlopen campagne onttroonde ze de PvdA en sindsdien bestuurt de partij met de VVD en de SP de stad. De lijsttrekker van 2014 en onbetwiste leider van D66 in Amsterdam, Jan Paternotte, is tussentijds naar de Tweede Kamer overgestapt. Zijn opvolger is de jonge Reinier van Dantzig. Maar over het lokale partijleiderschap beslissen de leden op 29 mei. Drie kandidaten hebben zich gemeld, even divers van afkomst als van opvatting. Zaterdag gaan zij publiekelijk met elkaar in debat. Een ding is al zeker: alle kandidaten willen naar links afbuigen. „We hebben de afgelopen jaren ons sociale gezicht te weinig laten zien.”