Conjunctuur

EU: Nederland vertoont dit jaar ‘robuuste groei’

De Nederlandse economie vertoont dit jaar een „robuuste groei” van 2,1 procent. Volgend jaar zakt het groeipercentage „mild” terug tot 1,8 procent, verwacht de Europese Commissie in haar donderdag gepubliceerde economische lenteprognoses voor de EU. De Brusselse cijfers wijken niet af van de schattingen van het Centraal Planbureau (CPB).

De eurozone groeit dit jaar met 1,7 procent en in 2018 met 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Voor de hele EU raamt Brussel de groei op 1,9 procent, zowel dit als volgend jaar.

Dat is een fractie beter dan in februari nog werd ingeschat (1,8 procent voor beide jaren). EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken): „Europa begint aan zijn vijfde achtereenvolgende jaar van groei.”

De commissie zegt dat Nederland voortbouwt op „de goede prestaties van 2016, waarin de openbare financiën aanmerkelijk verbeterden”. Die leiden dit jaar tot een begrotingsoverschot van 0,5 procent, oplopend naar 0,8 procent in 2018. Ook zakt de staatsschuld naar verwachting naar 59,8 procent van het bbp. (ANP)