Bouwvakker omgekomen bij instorten oud stadhuis Woerden

Het gemeentehuis werd gedeeltelijk gesloopt.

De plek van het ongeluk, vrijdagmiddag.
De plek van het ongeluk, vrijdagmiddag. Foto Ginopress/ANP

Bij sloopwerkzaamheden aan het oude gemeentehuis in Woerden is vrijdag een bouwvakker om het leven gekomen toen hij werd bedolven onder een ingestorte betonnen vloer. Dat heeft burgemeester Victor Molkenboer op een persconferentie bekendgemaakt. Het lichaam van de man moet nog worden geborgen.

Het was lang onbekend hoe het slachtoffer er aan toe was. Gespecialiseerde reddingswerkers probeerden urenlang om de man te bereiken. De reddingsoperatie is nu een bergingsoperatie geworden, aldus de burgemeester. De Inspectie SZW gaat onderzoeken hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

Sloop

Op het moment van het ongeluk was het sloopbedrijf bezig met werkzaamheden aan de vloer van de tweede verdieping toen die instortte. De medewerker die bedolven is geraakt, was aan het werk op de eerste verdieping. Ook die etage is bezweken. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de toestand van het dak, dat als enige nog overeind staat. Dat deel van de constructie weegt zo’n zestig ton, en is in verband met de werkzaamheden ingezaagd.

De omgeving van het pand is afgezet, om te voorkomen dat de constructie door trillingen van langsrijdend verkeer verder beschadigd raakt. Zolang de bovenste verdieping niet gestabiliseerd is, kunnen de reddingswerkers niet naar het slachtoffer in het puin op zoek. De Veiligheidsregio verwacht nog zeker tot het eind van de middag bezig te zijn met de werkzaamheden.

Het oude stadhuis van Woerden is in de afgelopen maanden gestript. De planning was dat binnen enkele weken begonnen zou worden met de renovatie, waarbij het pand aanzienlijk verkleind zou worden. Wat er bij de werkzaamheden mis is gegaan, is onduidelijk.