Rotterdam stemt in met plan nieuw stadion Feyenoord

Besluit gemeenteraad Feyenoord kan in 2022 in een nieuw stadion spelen. Rotterdam stemde in met de financiële bijdrage aan het megaproject ‘op’ Zuid.

Een tekening van het nieuwe stadion van Feyenoord aan de Maas.
Een tekening van het nieuwe stadion van Feyenoord aan de Maas. Beeld OMA

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de financiële bijdrage voor het megaproject Feyenoord City, dat voorziet in de bouw van een nieuw stadion met 63.000 toeschouwers. Na ruim vijf uur debat, waarin liefst dertig moties en tien amendementen werden behandeld, was er een ruime meerderheid: 35 van de 45 raadsleden stemden voor.

Feyenoord City betreft een gebiedsontwikkeling van in totaal 325.000 vierkante meter op Rotterdam Zuid. Het stadion, op de oever van de Maas, moet de spil worden in het project om dit verrommelde deel van Rotterdam van nieuw elan te voorzien, met ruimte voor woningen, hotels, restaurants, een sport experience, musea en winkels. De raad viel met name voor het sociaal-maatschappelijke argument, de mogelijkheden op gebied van werkgelegenheid, breedtesport en onderwijs.

De stad draagt in totaal voor 137 miljoen euro bij: 40 miljoen aan aandelen in het stadion; de grondaankoop van 60 miljoen (waarvoor Feyenoord erfpacht zal betalen) en 37 miljoen voor infrastructuur.

Lees ook: Krijgt Feyenoord nieuw icoon aan de Maas?

Er wordt al elf jaar gesproken over een toekomstbestendige huisvesting voor Feyenoord, twee eerdere plannen klapten. De clubdirectie acht een nieuw stadion cruciaal om de exploitatie structureel te laten groeien waardoor het op langere termijn kan concurreren met Ajax en PSV.

Het stadion, ontworpen door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, moet in 2022 opgeleverd worden en is begroot op 365 miljoen euro. De tachtigjarige Kuip blijft behouden maar krijgt een nieuwe functie, met appartementen, een bierbrouwerij en een atletiekbaan.

Het betreft een principebesluit van de raad. Volgende stap is dat Feyenoord City externe financiers vindt die willen investeren (ruim 230 miljoen) in vastgoed, hotels en horeca. Als er voor eind 2018 niet genoeg marktpartijen zijn gecontracteerd kan de gemeenteraad alsnog een streep zetten door de plannen.