Nederlandse trio OG3NE naar finale Songfestival

De zusjes Lisa, Amy & Shelley Vol maakten indruk met een vocaal zuivere uitvoering van hun nummer Lights and Shadows.

Het Nederlandse meidentrio OG3NE.
Het Nederlandse meidentrio OG3NE. Foto Gleb Garanich/ Reuters

OG3NE staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival in Kiev. Zussen Amy, Shelley (allebei 21 jaar), en Lisa (22) haalden met hun ballad ‘Lights and Shadows’ genoeg punten om Nederland door de halve finale te loodsen. De stemmen werden gegeven door de televisiekijkende televoters en door de vakjury, die allebei de helft van de uitslag bepaalden.

Naast Nederland gingen donderdag ook Bulgarije, Oostenrijk, Israël, Roemenië, Noorwegen Wit-Rusland, Hongarije, Denemarken en Kroatië door naar de finale. OG3NE staat zaterdag in de eerste helft van de finale.

Lights and Shadows

‘Lights and Shadows’ werd geschreven door vader Rick Vol en gitarist Rory de Kievit, de vriend van Shelley. Het nummer is geïnspireerd op hun moeder, die een zeldzame vorm van botkanker heeft. Het lied was duidelijk voor het Songfestival gemaakt en zat vol met puntentrekkers. Een a capella, driestemmig begin. Een opbouw met beukende drums en een gitaarrifje. Een finale met trommels en hoge samenzang.


Toch steeg het nummer pas in de repetitiefase bij de bookmakers. Bij de repetities vielen Lisa en Shelley op door hun samenzang – ze zijn dit jaar de enige drie zangeressen die met z’n drieën op het podium staan. De Nederlandse podiumact is, geheel in lijn met de afgelopen jaren, sober aangekleed. Geen dansers en geen vuurwerk.

Het optreden begon met een shot van de drie zussen naast elkaar, met ‘cry no more’, de eerste woorden van het lied, geprojecteerd op de achtergrond. Daarna zoomde de camera in op het gezicht van Shelley, uit naar de drie zussen, en weer terug naar het gezicht van Lisa. Bij het derde refrein stapten ze met z’n drieën naar voren, bij het laatste meeklapbare refrein vingerknipten ze: ‘Cry no more, feeling all alone and insecure’. Op de achtergrond een kinderhand die uit de hand van een volwassene gleed en kersenbloesem dat van een boom dwarrelde.

Finaleplaats niet onverwachts

De finaleplaats komt niet onverwachts. Vlak voor de tweede halve finale stonden de zussen bij de bookmakers op de negende plaats. Een valse noot was van tevoren al uitgesloten. De zussen presteren constant als ze op het podium staan. Maar OG3NE is vooralsnog geen favoriet voor de overwinning. Ook na de halve finale staan ze op de negende plek.
Tijdens de tweede halve finale bleef donderdagavond één bank in de green room leeg: Rusland deed dit jaar niet mee. Zangeres Joelia Samojlova werd geweigerd door de Oekraïense autoriteiten, omdat ze illegaal op de Krim had opgetreden.

Lees ook de recensie van het optreden: Matig lied, krachtig en zuiver gezongen

Eerder deze week, op dinsdag, haalden tien landen een finaleplaats binnen. Onder meer België en Zweden, een van de favorieten, wisten een finaleplek te behalen. Daarnaast hebben zes landen op voorhand een finaleplek gekregen. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland (‘the big five’) dragen het meeste geld bij aan het Songfestival. Ook organisator Oekraïne mocht automatisch door naar de finale.

Voor OG3NE komen er nu een paar zware dagen aan. Vanaf vrijdagochtend beginnen de finalevoorbereidingen. De vakjury kijkt de finale morgenavond al, als de generale repetities worden gehouden. Omdat zij hun punten daardoor eerder doorgeven, weet de Songfestivalorganisatie op voorhand al welke landen favoriet bij de experts zijn. Op basis daarvan bepalen ze de volgorde van de puntentelling in de live-show. Zo kunnen ze de definitieve uitslag zo lang mogelijk kunnen uitstellen – het blijft immers een televisieshow. Nog een voordeel: als er iets gebeurt tijdens de live-show waardoor de verbinding wegvalt, kan het bandje van de generale repetities worden afgespeeld.

Opvolger Douwe Bob

Vorig jaar wist Nederland met Douwe Bob de elfde plaats van het Songfestival te behalen. Een plek waar hij zelf zwaar teleurgesteld in was. Na afloop van de finale wilde hij niet meer met de Nederlandse pers praten. Het jaar daarvoor lukte het niet. Toen moest Trijntje Oosterhuis na de halve finale naar huis. De laatste Nederlandse overwinning dateert uit 1975. Toen won Teach-In met Ding-a-dong.

Dinsdag plaatsten al onder meer België en Zweden zich voor de show op zaterdag. De Belgische inzending Blanche wordt als één van de grootste kanshebbers op de eindoverwinning gezien, naast Italië en Portugal.