Meer geld voor tegengaan zelfdoding op het spoor

Een proef van ProRail met hekken en schrikverlichting zorgde voor een afname van 30 tot 40 procent van het aantal dodelijke incidenten.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (PvdA) trekt 14 miljoen euro uit voor extra maatregelen om zelfdodingen op het spoor tegen te gaan. Dat meldt de staatssecretaris donderdag in een Kamerbrief. Het geld is bestemd voor een suïcide-preventieprogramma van ProRail.

Op een aantal locaties plaatste ProRail al hekken, schrikverlichting, borden die verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie en antiloopmatten. Dit zorgde volgens Dijksma voor een afname van 30 tot 40 procent van het aantal dodelijke incidenten. “Een substantiële verbetering dus die in het nieuwe programma op andere plekken langs het spoor zal worden voortgezet”, aldus Dijksma.

Cameratoezicht

Het preventieprogramma van ProRail richt zich op het vergroten van de kennis over de problematiek, preventieve maatregelen zoals cameratoezicht op afstand en nazorg. Ook krijgen mensen die werken in de buurt van het spoor cursussen hoe ze moeten omgaan met mogelijk suïcidale personen. Daarnaast kost het nu nog veel tijd om na een suïcide het spoor weer vrij te maken. Dit moet worden teruggebracht van ongeveer 2,5 uur naar 1,5 uur.

Jaarlijks vinden er ongeveer tweehonderd suïcides plaats op het spoor. Prorail probeert dit aantal sinds 2010 terug te dringen. Dijksma noemt suïcide “een persoonlijke tragedie en verschrikkelijk voor de nabestaanden, het betrokken treinpersoneel, reizigers en omstanders”. Daarnaast veroorzaakt het ook economische en maatschappelijke schade. De staatssecretaris schrijft: “Het gaat jaarlijks om circa 1 miljoen euro verstoorde reizen, 25 miljoen aan operationele kosten en 38 miljoen aan economische schade (kosten voor de hinder van de reiziger)”.