En dit zijn de opvallende acts van de tweede Songfestival-show

Kijkwijzer ESF #2 Vanavond wordt de tweede halve finale van het Songfestival uitgezonden op NPO 1. Nederland maakt goede kans de finale te halen, zeggen kenners. Een overzicht van de opvallende acts.

OG3NE tijdens de tweede repetitie voor het Songfestival, afgelopen week in Kiev, Oekraïne.
OG3NE tijdens de tweede repetitie voor het Songfestival, afgelopen week in Kiev, Oekraïne.

Vorig jaar, toen het Songfestival in Stockholm was, sprong de Nederlandse inzending Douwe Bob zonder zwembroek in een meer en reed hij op een Zweedse hengst door de bossen. Om Douwe was elke dag wat te doen.

Hoe anders is het dit jaar, in Oekraïene. De drie zussen van OG3NE komen nauwelijks hun hotel met de immense marmeren lobby uit. Ja, vorige week maakten ze kleurplaten op een pleintje met kinderen uit Oekraïne, maar daar waren meer televisiecamera’s dan kinderen, dus dat telt niet.

De informatie die de afgelopen dagen wel naar buiten sijpelde: ze hebben er zin in; er ligt een luchtbed in hun kleedkamer zodat ze tussen de repetities door kunnen slapen; ze sporten dagelijks in hun hotel; van de oorlog merken ze niet veel (dat zeiden ze tegen de NOS).

Maar vanavond moeten Lisa, Amy en Shelley, die het Songfestival eerder al een „militaire operatie” noemden, voor heel Europa op het podium verschijnen voor de tweede halve finale van het Songfestival.

Zoals hun vader en tekstschrijver Rick Vol de eerste ronde noemde: „de strijd tegen de afgang”. Al ziet het ernaar uit dat die ze wordt bespaard. Na de repetitiefase klom OG3NE omhoog bij de bookmakers, tot de achtste plaats in het algemeen klassement. De bookmakers wisten dinsdag, in de eerste halve finale, negen van de tien finalisten goed te voorspellen.

Maar in het streng beveiligde International Exhibition Centre in Kiev ging gisteren tijdens de repetities nog maar weinig goed. ’s Middags moest de openingsact zo vaak over dat de artiesten, die al in kostuum voor het podium stonden te wachten, terug naar hun kleedkamer werden gestuurd. Tijdens de generale repetitie, die ’s avonds werd gehouden, moest het computersysteem na de openingsact worden herstart. Het bleef zeker vijf minuten stil in de bijna lege zaal.

Servië moet vanavond als eerste en In Too Deep van zangeres Tijana Bogićevi is best een liedje dat je nog een keer wilt horen. Dankzij de windmachines en de danser die alleen een witte broek aan heeft, is het Songfestival met dit nummer echt begonnen. Een deel met dank aan de Zweden. Het liedje is, net als de nummers van Macedonië en Servië die vanavond te horen zijn, geschreven door de Zweedse Songfestival-songrwiter Joacim Persson.

Tweede act Oostenrijk voert het elementen-thema van Servië nog verder door. Zanger Nathan Trent met zijn nummer Running on air staat, hoe kan het ook anders, in de lucht. Een prachtige lucht en maan, een act waar weinig op aan te merken is, maar waar ook niet zo veel aan is.

Lisa, Amy en Shelley moeten al als zesde, na Roemenië en voor Hongarije. Roemenië stuurde een jodelend rapduo, met felle graphics van clowntjes die op trommels slaan op de achtergrond.

Voor het ongetrainde oor zijn de zigeunerklanken die na het liedje van OG3NE zullen volgen in elk geval overweldigend. Maar het verhaalverhaal achter de krijsende violen, nogal onverwachte rapgedeelte en het bijna huilende refrein van Hongarije is opmerkelijk. Joci Pápai is de eerste inzending ooit die in het Romani zingt.

Hoe dan ook, de ballad van OG3NE komt tussen dat Songfestivalgeweld behoorlijk tot z’n recht. Nummer Lights and Shadows is geschreven door hun vader Rick Vol en gitarist Rory de Kievit, de vriend van Shelley. Het nummer is geïnspireerd op hun moeder, die een zeldzame vorm van botkanker heeft. ‘Cry no more, cry no more’, beginnen ze het nummer. Op de plaat een ‘oké’ nummer, maar op het podium een stuk indrukwekkender. De drie zussen vallen op tussen de andere kandidaten door hun hoge en zuivere samenzang. Dat is wat ze in de repetitiefase hard deed stijgen bij de gokkers.

Maar het nummer klinkt verouderd, zeggen de critici, en dat is ook zo. De meeste liedjes op het Songfestival klinken echter alsof ze vijf jaar geleden werden weggegooid ergens in een productiestudio in Hollywood, omdat ze niet goed genoeg voor grote popsterren as Taylor Swift of Katy Perry waren.

‘Lights And shadows’ is binnen de ballad-sectie van dit Songfestival, gewoon niet de beste inzending. Het allermooiste liedje komt dit jaar uit Portugal – en heeft oude jazz-akkoorden! Salvador Sobral, met een rommelig hipsterknotje en een drie maten te grote blazer, zingt het dromerig Amar Pelos Dois (For The Both Of Us), dat werd geschreven door zijn zus. Salvador wist zich dinsdag al te plaatsen voor de finale.

Beter dan Portugal wordt het vanavond in kwalitatief opzicht in elk geval niet. Maar dat is ook niet de reden dat mensen naar het Songfestival kijken, toch? Verder op de avond nog het gezellige cruiseschip-duet van Estland, met de openingszin ‘Sleeping all alone / you wake up with a bottle in your hands.’

En Kristian Kostov uit Bulgarije, die zingt over een ‘beautiful mess’ – weer een 17-jarige die een tekst zingt die hij voor over een paar jaar zou moeten bewaren (De 17-jarige Australische deelnemer zong in de eerste halve finale dat hij te beschadigd was om weer lief te hebben). Maar bij Kostov komt het dankzij zijn sterke, lage stem, wel geloofwaardig over. Hij is de favoriet van de tweede halve finale - met dank aan zijn Zweedse tekstschrijver.

Van de achttien deelnemers gaan er vanavond tien door naar de finale, aanstaande zaterdag op dezelfde tijd. Moldavië, Azerbeidzjan, Griekenland, Zweden, Portugal, Polen, Armenië, Australië, Cyprus en België plaatsten zich dinsdag al in de eerste halve finale.

De Belgische Blanche klom na haar halve finale-optreden op naar de vierde plaats bij de bookers. Maar Italië staat nog steeds bovenaan.

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival. Vanavond 21.00 uur op NPO 1.