Catweazle-acteur Geoffrey Bayldon overleden

De Britse acteur overleed donderdag op 93-jarige leeftijd. Hij was in Nederland vooral bekend van zijn rol als Catweazle.

Geoffrey Bayldon in zijn rol als de tovenaar in de serie Catweazle.
Geoffrey Bayldon in zijn rol als de tovenaar in de serie Catweazle. Foto ANP/ Kippa

De Britse acteur Geoffrey Bayldon is donderdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC op basis van zijn management. Bayldon was in Nederland vooral bekend van zijn rol in de kinderserie Catweazle.

Bayldon vertolkte in die rol de tovenaar Catweazle uit de elfde eeuw, die door een foutje met zijn getover plots in de twintigste eeuw terechtkomt. Van de serie zijn maar 26 afleveringen gemaakt, maar ze was erg populair. De serie werd in Nederland in de jaren 1971 en 1972 uitgezonden.

Bayldon in de serie Catweazle:

Doctor Who

Bayldon begon na zijn studie aan de Hull College of Architecture met acteren aan een theaterschool in Bristol. Het resultaat was dat hij in tal van films en tv-shows figureerde, waaronder in de in 1967 uitgebrachte filmkomedie Casino Royale, een parodie op de James Bondfilms.

In andere landen was Bayldon ook bekend voor onder meer zijn rol als Crowman in Worzel Gummidge. Ook verwierf de acteur bekendheid voor zijn rollen in To Sir With Love en The Pink Panther Strikes Again.

Bayldon sloeg daarnaast twee keer de hoofdrol af in de bekende Britse sciencefictionserie Doctor Who, maar maakte in 1979 toch zijn debuut in de show.

Maar het waren zijn rollen in Catweazle en Worzel Gummidge waar hij veel bekendheid mee verwierf. Meer recentere films en shows waarin hij speelde waren Heartbeat, Casualty en My Family.