Burgemeester Rome wil stopverbod bij drukke Trevifontein

Italië Om toestroom van toeristen in goede banen te leiden wil Rome een looproute langs de Trevifontein, waarbij ze niet meer mogen stilstaan.

Barcelona-fans voor een Champions-Leaguewedstrijd bij de Trevifontein.
Barcelona-fans voor een Champions-Leaguewedstrijd bij de Trevifontein. Foto ETTORE FERRARI/EPA

Als het aan de burgemeester van Rome ligt, mogen toeristen straks niet langer stilstaan bij de Trevifontein. In plaats daarvan moet er een looproute langs de beroemde toeristische attractie komen, waarbij de voorbijgangers verplicht in beweging blijven, aldus Italiaanse media. De maatregel moet een einde maken aan de grote drukte rond de fontein.

Het plan van burgemeester Virginia Raggi komt een week na de oproep van de Italiaanse minister Dario Franceschini van Cultuur om iets te doen aan de ongecontroleerde toeristenstroom. Dagelijks bezoeken vele duizenden de Trevifontein, vaak proberen toeristen een duik te nemen, een enkele keer zelfs zonder kleren.

Om dat tegen te gaan staan er al jaren bewakers rond het bouwwerk, maar die kunnen de drukte niet meer aan. De inzet van extra politie is volgens de burgemeester geen optie. „Als ik meer agenten inzet voor het patrouilleren rond monumenten, kan ik ze niet elders op straat gebruiken.”

Voordat toeristen de fontein alleen nog maar slenterend kunnen bekijken, moet het plan nog wel worden goedgekeurd. Onder meer de politie en enkele betrokken instanties worden om advies gevraagd.

Naast het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek is de Trevifontein een van de toeristische hoogtepunten van Rome. De fontein werd in de zestiende eeuw ontworpen door de beroemde Italiaanse beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini. Halverwege de zeventiende eeuw werd de fontein in barokke stijl afgebouwd door architect Nicola Salvi.

De Trevifontein dankt zijn internationale faam ook aan de speelfilm La Dolce Vita uit 1960 van de Italiaanse regisseur Federico Fellini, waarin de Zweedse actrice Anita Ekberg ’s nachts in een zwarte jurk door de fontein waadt en haar mannelijke tegenspeler Mastroianni toeroept: ‘Marcello, kom hier’. Toeristen gooien traditioneel muntjes in het water van de fontein, wat de stad vorig jaar een slordige 1,4 miljoen euro aan extra inkomsten opleverde.