17 relschoppers tot na huldiging vast

Rotterdam De kans is groot dat sommige arrestanten zondag weer in de fout zullen gaan. Daarom blijven zij in hechtenis.

Zeventien relschoppers die dit weekeinde werden aangehouden na de wedstrijd Excelsior-Feyenoord, blijven in elk geval tot dinsdag in hechtenis. De kampioenswedstrijd en een eventuele huldiging van Feyenoord zullen dan achter de rug zijn. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam woensdag beslist.

Elf anderen hoeven het weekeinde niet door te brengen in de gevangenis, hun hechtenis is geschorst. Voorwaarde is wel dat ze tijdens de wedstrijd van zondag en de mogelijke huldiging van maandag niet in de buurt van het centrum van Rotterdam of het stadion van Feyenoord komen. Van de overige twee verdachten is het voorarrest niet verlengd.

Dat sommige verdachten vast blijven zitten en anderen niet heeft te maken met de kans op herhaling, zo licht een woordvoerder van de rechtbank toe. „Per geval is bekeken hoe we het dit weekeinde veilig kunnen houden”, zegt hij. „In sommige gevallen denkt de rechter-commissaris dan dat een gebiedsverbod wel voldoende zal zijn.”

Onder de zeventien verdachten die in voorlopige hechtenis blijven, zitten volgens de woordvoerder onder meer mensen die „al eerder de fout in zijn gegaan, of die nog een voorwaardelijke straf hadden. [...] Bij hen bestaat de kans dat ze zich dit weekeinde weer schuldig gaan maken aan wanordelijkheden.”

De rellen van zondag ontstonden nadat Feyenoord er niet in was geslaagd te winnen van stadsgenoot Excelsior: 3-0. Een overwinning in dat duel was genoeg geweest om landskampioen te worden, de eerste titel in achttien jaar. Meer dan honderd voetbalsupporters werden opgepakt van wie een groot deel na twee dagen al weer op vrije voeten was.