100.000 euro voor Textielmuseum Tilburg

Museum van het Jaar Voor de Museumprijs van de BankGiro Loterij kon het publiek kiezen uit drie musea. Het Textielmuseum kreeg 40 procent van de stemmen. Extra troef: Máxima.

Het Textielmuseum Tilburg heeft de Museumprijs 2017 gewonnen, de door de BankGiro Loterij gesponsorde publieksprijs van 100.000 euro waarvoor jaarlijks gestemd kan worden op drie genomin eerde musea. Het Textielmuseum kreeg 32.115 stemmen, bijna 40 procent van het totaal. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kregen respectievelijk zo’n 35 procent en een kwart van de stemmen. In totaal stemden ruim 80.000 mensen.

Errol van de Werdt, directeur van het Textielmuseum, zegt dat dankzij het geld nu „onze museumdroom” kan worden gerealiseerd: er wordt een nieuwe, publieksvriendelijke weefmachine van aangeschaft, zodat de bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan maken. „Je komt ons museum binnen als bezoeker en gaat eruit als maker.”

Textielmuseum Tilburg had bij de verkiezing een extra troef: het bezoek aan Tilburg van de koninklijke familie op Koningsdag. De dag erna hingen de mantel en japon van koningin Máxima al in het museum.

De Museumprijs van de BankGiro Loterij wordt uitgereikt sinds 1990, elke keer in een andere categorie. Dit jaar was dat design en mode. Een vakjury nomineert de drie kanshebbende musea voordat de publieksstemronde begint. Vorig jaar won Nationaal Monument Kamp Vught de Museumprijs. Andere recente winnaars zijn het Fries Museum (2015), het Klok & Peel Museum Asten (2014) en het Joods Historisch Museum (2013).