Zaak-Koen Everink

Rechtszaak loopt vertraging op omdat advocaat verdachte tenniscoach opstapt

Advocaat Pieter Hoogendam heeft de verdediging van Mark de J. per direct neergelegd. Dat betekent dat de tenniscoach die verdacht wordt van de moord op zakenman Koen Everink op zoek moet naar een nieuwe advocaat. Tot grote frustratie van het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de nabestaanden van Koen Everink zal de zaak nu minstens een maand vertraging oplopen.

Hoogendam nam de beslissing nadat de rechtbank niet was meegegaan in zijn verzoek de rechtszaak uit te stellen voor aanvullend onderzoek. Op de plaats van de moord en in een auto werd DNA gevonden dat niet afkomstig is van De J. Volgens de advocaat moet eerst goed bekeken worden of op basis van die sporen nog een profiel te maken is. Mogelijk is daarmee de onschuld van De J. te bewijzen, aldus diens raadsman.

De J. beweert op de avond van de moord bij het huis van Everink ontvoerd te zijn door onbekende mannen. Die zouden proberen hem de moord in de schoenen te schuiven. Het horloge van Everink dat De J. in zijn bezit bleek te hebben, zouden ze in zijn auto hebben achtergelaten. Overigens duurde het nog maanden voor De J. aan de politie vertelde dat het horloge bij zijn zus lag.

Het DNA-onderzoek was maandag ook al onderwerp van discussie in de Utrechtse rechtszaal. Ook toen vroeg Hoogendam om nader onderzoek naar de DNA-sporen. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zeiden echter dat er vermoedelijk te weinig informatie zou zijn om een goed DNA-profiel samen te stellen. Bovendien is niet uit te sluiten dat de sporen toebehoren aan iemand die met de moord of de ontvoering niets te maken heeft.

Tijdens de zitting dinsdag kwamen de nabestaanden van Koen Everink aan het woord. Zij uitten kritiek op De J. en zijn raadsman. Ze betichtten hen van vertragingstactieken; advocaat en cliënt zouden vooral bezig zijn mist te creëren.

De J. kampte met een gokverslaving, en in de maanden voor de dood van Everink leende hij vele tienduizenden euro’s van de zakenman. Al het geld ging naar casino’s en goksites.

De rechtszaak kan pas worden hervat als De J. weer een advocaat heeft. Hoogendam zegt „zeker niet uit te sluiten” dat hij dat opnieuw zal zijn.