voetbal

FIFA ontdoet zich van twee leden ethische commissie

Twee voorname leden van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA zijn donderdag tijdens een congres in Bahrein niet herkiesbaar voor de komende vier jaar. Het regelgevende bestuur van de FIFA heeft zowel de Duitser Hans-Joachim Eckert als de Zwitser Cornel Borbely de wacht aangezegd.Beiden wilden graag beginnen aan een nieuwe termijn om de grote schoonmaakoperatie bij de FIFA voort te zetten, maar krijgen daarvoor geen kans meer. Eckert was bijna vijf jaar voorzitter van de rechtsprekende kamer van de ethische commissie. Borbely gaf sinds 2015 leiding aan de onderzoekskamer. Beiden waren in de afgelopen jaren hoofdrolspelers in de onderzoeken naar malversaties van ruim zestig FIFA-officials, onder wie de oud-voorzitter Sepp Blatter, diens vroegere rechterhand secretaris-generaal Jérôme Valcke en de gewezen UEFA-voorzitter Michel Platini. In veel gevallen leidde het onderzoek tot forse sancties . Maria Claudia Rojas uit Colombia en Vasilios Skouris uit Griekenland gaan de opengevallen plaatsen innemen. (ANP)