Vertrekkend gouverneur Jakarta

Veroordeling Ahok in geruchtmakende blasfemiezaak splijt Indonesië in tweeën

Gouverneur ‘Ahok’.
Gouverneur ‘Ahok’. Foto Bay Ismoyo/AP

Terwijl zo’n duizend tegenstanders buiten de rechtbank in juichen uitbarstten, hoorde gouverneur Basuki Tjahaja Basuki van Jakarta dinsdag een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich uitspreken. Volgens de vijf rechters is hij schuldig aan godslastering. De straf is veel zwaarder dan de eis van twee jaar voorwaardelijk, wegens belediging van moslimleiders en niet wegens godslastering.

Purnama, beter bekend onder zijn bijnaam ‘Ahok’, gaat in hoger beroep. Formeel is hij nog tot oktober in functie, maar hij werd na het vonnis direct naar de cel geleid.

De uitspraak is een onverwachte wending in de blasfemiezaak die heeft geleid tot massale protesten. De zaak trekt nationaal én internationaal veel aandacht. Het proces wordt gezien als een krachtmeting tussen de Indonesische president Jokowi, een nauwe connectie van Ahok, en diens tegenstanders. En het wordt ook als een lakmoesproef beschouwd voor de richting waarin Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, zich ontwikkelt.

De christelijke Ahok haalde zich in september de woede van ultra-conservatieve moslims op de hals. Op een campagnebijeenkomst had hij zijn toehoorders voorgehouden dat ze werden ‘voorgelogen’ door islamitische leiders die op grond van de Koran beweren dat een moslim niet op een niet-moslim mag stemmen. Een verknipte versie van de speech, waarbij werd gesuggereerd dat Ahok de Koran misleidend noemde, verscheen online. Honderdduizenden mensen eisten dat de gouverneur achter tralies zou verdwijnen.

De protesten werden opgestookt door hardliners die niets moeten hebben van de christelijke Ahok. Ook speelden zij in op het op de achtergrond altijd aanwezige racisme jegens de etnische Chinezen.

Met zijn uitspraak over de Koran gaf Ahok zijn tegenstanders de munitie die ze nodig hadden hem ten val te brengen. Vorige maand verloor hij de verkiezingsstrijd om het gourverneurschap van moslim Anies Baswedan.